resepi:parmesan cheese cake
bahan-bahan
- 4-5 keping slice cheese
- 200ml susu segar
- 70g butter
- 70g tepung gandum (diayak)
- 70g gula
- 4biji telur (asingkan putih dan kuning
- beberapa titik esen vanila
- keju parmesan yg diparut untuk tabur kat atas kek
cara-cara
- panaskan susu dengan butter.masukkan chesse yg disiat2
- masak sampai cheese cair
- pukul putih telur dan gula sampai putih telur betul2 kembang (meringue)-kalau diterbalikkan bekas telur x jatuh
- dalam bekas lain pukul kuning telur sampai kembang
- masukkan kuning telur ke dalam aduanan cheese tadi
- masukkan tepung sedikit demi sedikit.gaul rata
- campurkan meringue ke dalam adunan tepung,kaup balik kan
- masukkan adunan kek ke dalam loyang,bakar pada suhu 170 selama 20minit atau sampai kek masak
- bakar secara teknik double boiler
kalau nak tengok gambar step by step boleh rujuk sini ye
kak..double boiler tu camner erk?
ReplyDeleteletak air kat bawah dulang tue
ReplyDeletenice ar kak...
ReplyDeletetq wawa
ReplyDeletekak2 .
ReplyDeletekek ni very nice laa .
adik da try .
sngt sdp ^_^
tenkiu for the recipe >.<
elle fangs-tq dik sebab mencuba..
ReplyDeleteklu kukus tapi atas loyang tu kite tutup jer x leh ker? x ckp equipment la nk wat double boiler...
ReplyDeletepernah kukus tapi dia x jadi gebu,texture mampat tp still boleh makan.
ReplyDeletesdp kek ni ... tq 4 d resepi..
ReplyDelete