advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Wednesday, May 18

~parmesan cheese cake~

cheese cake guna resepi slice cheese cake,cuma tabur parmesan cheese kat atas.rasa masin2 cheese sikit.

resepi:parmesan cheese cake

bahan-bahan
  • 4-5 keping slice cheese
  • 200ml susu segar
  • 70g butter
  • 70g tepung gandum (diayak)
  • 70g gula
  • 4biji telur (asingkan putih dan kuning
  • beberapa titik esen vanila
  • keju parmesan yg diparut untuk tabur kat atas kek
cara-cara
  1. panaskan susu dengan butter.masukkan chesse yg disiat2
  2. masak sampai cheese cair
  3. pukul putih telur dan gula sampai putih telur betul2 kembang (meringue)-kalau diterbalikkan bekas telur x jatuh
  4. dalam bekas lain pukul kuning telur sampai kembang
  5. masukkan kuning telur ke dalam aduanan cheese tadi
  6. masukkan tepung sedikit demi sedikit.gaul rata
  7. campurkan meringue ke dalam adunan tepung,kaup balik kan
  8. masukkan adunan kek ke dalam loyang,bakar pada suhu 170 selama 20minit atau sampai kek masak
  9. bakar secara teknik double boiler
kalau nak tengok gambar step by step boleh rujuk sini ye
Pin It Now!

9 comments:

  1. letak air kat bawah dulang tue

    ReplyDelete
  2. kak2 .
    kek ni very nice laa .
    adik da try .
    sngt sdp ^_^
    tenkiu for the recipe >.<

    ReplyDelete
  3. elle fangs-tq dik sebab mencuba..

    ReplyDelete
  4. klu kukus tapi atas loyang tu kite tutup jer x leh ker? x ckp equipment la nk wat double boiler...

    ReplyDelete
  5. pernah kukus tapi dia x jadi gebu,texture mampat tp still boleh makan.

    ReplyDelete
  6. sdp kek ni ... tq 4 d resepi..

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange