advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Monday, May 16

~bubur jagung~


salam petang,apa menu petang nie,nonie buat bubur jagung,nak habiskan jagung tin balance buat apam balik hari tue,
special nya bubur jagung nie pakai jagung tin jer,senang kan.

resepi:bubur jagung

bahan-bahan
  • 1 tin jagung manis
  • 4 sudu besar sagu
  • secubit garam
  • 100ml santan pekat (nonie pakai santan kotak)
  • 1liter air
  • 3 sudu besar gula merah
  • 5 sudu besar gula pasir
cara-cara
  1. basuh sagu dan toskan
  2. masukkan jagung,santan,air dan garam ke dalam periuk
  3. masak atas api sederhana sambil di kacau hingga mendidih
  4. masukkan sagu,gula merah dan gula pasir
  5. masak sehingga sagu bertukar jernih,sentiasa kacau
  6. siap untuk di hidangkan...
selamat mencuba

**air tue boleh adjust ikut korang nak pekat or cair**
**gula pon boleh adjust ikut manis korang **
Pin It Now!

3 comments:

  1. wahh nak try lah...aritu buat apam balik
    adde lebih cream corn tp tau nak buat ape!!!
    naseb baek jumpe page neyh..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi cik anon hehehe.tq sebab singgah,sudi2lah mencuba yer :)

      Delete
  2. saya pun nak try juga..huhuhu

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange