salam petang,apa menu petang nie,nonie buat bubur jagung,nak habiskan jagung tin balance buat apam balik hari tue,
special nya bubur jagung nie pakai jagung tin jer,senang kan.
resepi:bubur jagung
sumber:nonierahman
bahan-bahan
- 1 tin jagung manis
- 4 sudu besar sagu
- secubit garam
- 100ml santan pekat (nonie pakai santan kotak)
- 1liter air
- 3 sudu besar gula merah
- 5 sudu besar gula pasir
cara-cara
- basuh sagu dan toskan
- masukkan jagung,santan,air dan garam ke dalam periuk
- masak atas api sederhana sambil di kacau hingga mendidih
- masukkan sagu,gula merah dan gula pasir
- masak sehingga sagu bertukar jernih,sentiasa kacau
- siap untuk di hidangkan...
selamat mencuba
**air tue boleh adjust ikut korang nak pekat or cair**
**gula pon boleh adjust ikut manis korang **
wahh nak try lah...aritu buat apam balik
ReplyDeleteadde lebih cream corn tp tau nak buat ape!!!
naseb baek jumpe page neyh..hihi
hi cik anon hehehe.tq sebab singgah,sudi2lah mencuba yer :)
Deletesaya pun nak try juga..huhuhu
ReplyDeletesedap dan ringkas
ReplyDelete