advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Tuesday, October 11

~CHOCOLATE CORNFLAKES MACAROONS~



ASSALAMUALAIKUM...

dah makan malam semua...

nie nonie nak share resepi kukies ambik kat umah bro rozzan.

resepi memang best.rangup sangat.pastue bila letak cornflakes tue wangi jer bau dia..

kukies nie buat 2 minggu lepas.dah habis dah pon hehe...

ok nonie share resepi kat sini pulak k

~CHOCOLATE CORNFLAKES MACAROONS~
sumber:bro rozzan

Bahan-Bahan
280 gm cornflakes (atau almond flakes)
100 gm choc renchoco/choc chips
255 gm gula halus
115 ml putih telur(dalam 4 biji telur sedang)
½ sudu teh esen vanilla
½ sudu teh garam halus

Cara-Cara:


Pukul putih telur hingga naik.

Masukkan garam dan gula lalu pukul terus hingga pekat.

Kemudain masukkan cornflakes. choc chips dan vanilla. Gaul rata-rata. Anda boleh juga masukkan kira-kira 50 gm kacang( seperti badam, walnut, hazelnut, etc).
Setelah itu masukkan ke dalam acuan cupcakes yg kecil dan bakar hingga masak dan rangup dgn suhu ketuhar sekitar 170 darjah Celsius selama kira-kira 25 - 30 minit (tergantung kpd ketuhar anda).


Pin It Now!

9 comments:

  1. sy panggil choc cornflakes meringue. sampai hr ni ada lg org order nak buat makan kudap.

    makan mmg tak hengat nak benti. :)

    ReplyDelete
  2. wah! macam pernah makan. tapi dah lupe kat mana...suke2! manis2 rangup gitu...

    ReplyDelete
  3. fazlinil irma-saya pon xtau apa nama kukies nie.ikut jer bro tulis hihi,tuela makan x ingat.dulu makan kat umah org sikit jer la.nie dh buat sendiri puas hati


    nuwairani-kak nani,nonie pon mkn kat umah org masa raya hari tue,sekali tgk ada resepi apa lagi cbalah...

    ReplyDelete
  4. tak prlu rest dulu mcm buat macaroons ori? tak perlu tunggu hingga adunan tu kering baru nak bakar?

    ReplyDelete
  5. simple... nak try lahhh... mintak izin share resepi ni yer... tq

    ReplyDelete
  6. anony-x perlu,lepas sudukan adunan ke dalam cup boleh terus bakar


    anony-silakan :)

    ReplyDelete
  7. uhukss... nampak cam sedap nih... menarik2... TQ for sharing

    ReplyDelete
  8. nyummm sedap lh...bakar biskut ni guna api atas or bawah? nk try buat..

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange