ASSALAMULAIKUM...
selamat tengah hari geng..hee....
masak apa tue untuk makan tengah hari?
hmm nonie tak tau lagi nak mamam apa tengah hari nie.
nie nak kongsi resepi dari dapur kaknor ganu hihi..nonie buat makan malam tadi.
lala nie antara makanan laut kegemaran nonie,ada orang panggil retak seribu.
lala dengan retak seribu nie sama ke lain? nonie pon tak pasti.
hari tue tengok kak izzah daut buat,amboi betul-betul menyelerakan.
nonie pon x nak lepas peluang la nak cuba.
hasilnya memang marvelous.
sedap ratah..tapi lala nonie beli nie isi kecik sgt,x puas.
LALA SOS PEDAS
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram
sumber:k.izzah daud
Bahan:
1kg lala ~ dibersihkan dan toskan
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 in halia ~ dihiris spt batang mancis
2 batang serai ~ dihiris serong
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos ikan
2 helai daun limau purut ~ dicarikkan
sepokok daun ketumbar ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dihiris
1 biji limau kasturi/nipis
1/4 cawan air
garam
gula
minyak
Bahan:
1kg lala ~ dibersihkan dan toskan
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 in halia ~ dihiris spt batang mancis
2 batang serai ~ dihiris serong
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos ikan
2 helai daun limau purut ~ dicarikkan
sepokok daun ketumbar ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dihiris
1 biji limau kasturi/nipis
1/4 cawan air
garam
gula
minyak
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga cili garing.
Masukkan kicap manis, sos tiram, sos cili thai dan sos ikan .
Kacau seketika dan masukkan air.
Biarkan hingga mendidih dan masukkan lala, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
Tutupkan kuali dan biarkan lala masak (sehingga kulit lala berubah warna kemerahan)
Masukkan daun ketumbar, jus limau dan cili merah.
Padamkan api dan kacau.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih
Pin It Now!
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga cili garing.
Masukkan kicap manis, sos tiram, sos cili thai dan sos ikan .
Kacau seketika dan masukkan air.
Biarkan hingga mendidih dan masukkan lala, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
Tutupkan kuali dan biarkan lala masak (sehingga kulit lala berubah warna kemerahan)
Masukkan daun ketumbar, jus limau dan cili merah.
Padamkan api dan kacau.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih
Salam Nonie,
ReplyDeleteKebetulan dinner semalam umi makan lala masam manis...hampir sama plak...
lala lebih sedap dari lokan kan? sini susah skit nak jumpa lala...
ReplyDeletesama la nonie..lala akkak ritu pun cenonet isi nyer.. tak puas makan kan. nyet nyet je dah abis. hehehe..rasa nak mencari lala lagi ler. sedap kan
ReplyDeleteumi cupcake-salam kak umi,ye ker?best kan makan lala...sedapnya masak masam manis
ReplyDeletezana fahmi/pb-ye ker kak,sabah bukan kaya dengan seafood ker?udang besar2:)
ReplyDeleteizahdaut-tue la kak,x puas kak,jom esok makan lala lagi :)
ReplyDeletelaaaa.. tak ajak akak sorang ratah lala heheeh
ReplyDeletek.nor-alamak sedap sangat x toleh kiri kanan dah...heee
ReplyDeletesukenye makan lala...kat sabah ni takde jual lala la...dah lama tak makan lala...
ReplyDelete