advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (23) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (17) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Friday, May 20

~rona-roni makaroni~




assalamualaikum.. apa khabaq semua...makan apatue?
nonie baru lepas buat makaroni..bukan apa,nak habis kan stok cheese dalam esbok.
budak rumah nonie punya esbok tue,dia nak amik dah sebab dah pindah rumah baru..
jd itu esbok kena kasi clear
resepi nie dah lama dlm simpanan nonie,cuma nie baru first time buat.
sesapa nak try buat boleh copy resepi nie ok.


resepi:makaroni bakar
sumber:majalah(nonie x ingat)


bahan-bahan


  • 300g makaroni (rebus dan toskan-ikut arahan pada pek)

  • 500g ayam/daging cincang (nonie guna ayam)

  • 2cawan cheese (mozarella/parmesan/cheddar)

  • 1 biji bawang besar

  • 3 biji bawang putih

  • 1 cawan susu segar/susu cair

  • 1 sudu teh lada sulah

  • 1 sudu mix herbs(oregano ke apa2 ke,xnk letak pon xpe)

  • 1 kuib pati ayam

  • 4 biji telur

  • mix vege

  • garam secukup rasa (nonie xletak pon,sebab kuib ayam tue dh cukup masin.)

cara-cara



  1. panaskan minyak,tumis bawang merah dan bawang putih yg telah dikisar

  2. masukkan daging cincang dan biar sampai masak

  3. masukkan lada sulah,mix herbs dan susu.kacau.masukkan makaroni tadi dan kacau sampai sebati

  4. masukkan mix vege dan kuib ayam.masukkan garam jika kurang masin

  5. tutup api.masukkan telur sebiji demi sebiji sambil mengacau makaroni

  6. masukkan makaroni ke dalam loyang

  7. taburkan cheese di atas makaroni

  8. bakar pada suhu 180 selama 30min atau keju bertukar perang



*nonie tolong makan separuh untuk korang

:D
Pin It Now!

4 comments:

  1. salam

    kak, mix vege tu apa? sayur campur ke apa? huhu, sorila tak tau, klu tak letak mix vege tu tak pe ke?

    ReplyDelete
  2. wsalam.mix vege tue sayur campur yg ada jual di bahagian frozen food.yg ada carrot,jagung n kacang peas

    ReplyDelete
  3. saya nak buat resipi makaroni bakar utk breakfast esok pagi. Terima kasih kerana saya dah cuba resipi apam balik, pancake durian semuanya menjadi. Sekali lagi terima kasih...

    ReplyDelete
  4. tq awak sbb sudi mencuba..so result dia mcm mana?jd x?

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange