advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Saturday, May 14

~apam balik~








selamat pagi...
dah sarapan semua?apa menu pagi nie..
nonie breakfast apam balik ...home made lg..nyummehhh,spesel punya..jagung lebih :)
puas hati kan kalau buat sendiri,boleh letak banyak mana yg kita suka...

jom tengok resepi apam balik nie.

resepi:apam balik

bahan-bahan
  • 2cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 sudu teh baking powder
  • sedikit pewarna kuning
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan air
  • bahan tabur:kacang tanah dikisar/jagung
cara-cara
  1. mesin gula bersama telur hingga kembang.
  2. msukkan soda,baking powder,air dan pewarna kuning,mesin lagi sehingga sebati
  3. tuang ke dalam tepung yang telah di ayak,kacau sehingga sebati.
  1. gris permukaan kuali dengan minyak/mentega.
  2. sendukkan 1 senduk adunan,kemudian nipiskan.
  3. biarkan seketika,sementara menunggu masak,taburkan kacang dan jagung
  1. apabila sudah masak,lipat dua dan bolehla di angkat
selamat mencuba

p/s:agak2 apam balik aku leh lawan x apam balik brader kat bawah nie? *wink!


*gambar ehsan dari google
Pin It Now!

17 comments:

  1. salam kunjungan...teringinnya sy nk buat apam balik...bahan2 pon mudah je rupenya...

    ReplyDelete
  2. nuni-pasnie dah boleh buat sendiri.x susah la..

    ReplyDelete
  3. sedap! fyna dok belek2 blog ni..hehe mcm2 resepi best n sng..fyna nk try pncake & apam balik ni.. xpenah buat lg..hehe

    ReplyDelete
  4. fyna-lepas nie boleh la cuba,senang jer

    ReplyDelete
  5. nampak macam sedap jerrrr

    ReplyDelete
  6. huh~ da lame cari resepi niee!!thankzz akak kongsi resepi ^-^

    ReplyDelete
  7. okey miss bluberry.boleh buat pas nie

    ReplyDelete
  8. haa nak try , oh yeah , 3 bulan dah tak makan apom balik !! rinduu hahaahh

    ReplyDelete
  9. cik nonie, terima kasih share resepi. mohon kebenaran nak mencuba, copy dan simpan resepi as my koleksi....

    ReplyDelete
  10. rupanya senag ja nak buat apam balik ni...klu nak belajar kat orang yang buat apam balik...bertuah la klu nak dapat..lani x yah susah2 klik ja kat blog masak..bleh terus buat..hu8

    ReplyDelete
  11. Saya belum pernah mencuba apam balik ni tapi saya dah cuba pankecake durian memaang sedap...lepas ni saya nak try buat apam balik, nampak senang jer... terima kasih...

    ReplyDelete
  12. lepas nie boleh la cuba buat apam balik pulak :)

    ReplyDelete
  13. Assalam... nak tanya kalau nak bagi apom balok tu rangup cam ne...

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange