advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Monday, August 8

~popia seaweed~






ASSALAMULAIKUM...

apa khabar semua...dah siap2 ke menu nak berbuka nanti.alhamdulillah hari nie dah masuk hari ke 8 kan kita puasa.
harap semua diberikan kesihatan yg baik untuk menjalani ibadah puasa nie k.

sejak nonie balik dari kampung hari tue,nonie tak masuk lagi dapur masak juadah berbuka.setakat masuk masuk air banyak la..tapi x kan nak share resepi step by step masak air kan :P

semalam nonie buat popia seaweed nie,bukan juadah untuk berbuka,sesaja buat nak habiskan kulit popia dalam esbok.bila makan2 x sedar dah habis 1 balang.
opsss!!hihi..xpe x effect berat pon untuk cabaran k.nor nun.

resepi nie nonie dapat dari hasue@myresepi..aik nie kak sue I LOVE MY LIFE tue kan???
dah ramai dah yg anto laporan kat sana.nonie pon dulu sebelum berblog nie dah 2-3 kali dah buat..memang pueh hati. :)

oklah nonie copy n paste resepi tue kat sini pulak yer.

POPIAH SEAWEED
RESEPI:HASUE@MYRESEPI
SUMBER:nonierahman.blogspot.com


bahan-bahan
  • 1 bungkus kulit popiah
  • 1 bungkus dried seaweed yg sedia dimakan
  • 1-2 biji telur
  • minyak untuk menggoreng
sumber google

cara-cara
  1. pecahkan telur di dalam mangkuk dan dipukul sedikit.
  2. sediakan sekeping kulit popiah dan sapu telur tadi sehingga menutupi keseluruhan kulit popiah
  3. susun dried seaweed ke atas kulit popiah dan tutup dengan kulit popia yg satu lagi.
  4. buat sehingga seaweed/kulit popiah habis.
  5. gunting kulit popiah yg telah ber'inti' tadi mengikut size yg di sukai.
  6. goreng dalam minyak yg sudah dipanaskan sehingga popiah bertukar kekuningan.
  7. angkat dan toskan.simpan di dalam bekas kedap udara

lepas nie boleh cuba boleh jadi salah 1 menu nak hidang kat tetamu masa raya nnt.senang sangat nak buat kan... :)
Pin It Now!

8 comments:

  1. wah kreatif betul..guna saeweed..huhu

    ReplyDelete
  2. awak boleh cuba nanti.sangat senang

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum nonie..
    anak2 akak nie mmg suka mkn seaweed... selalu makan gitu jer pun... kalau buat popia mcm nie lg ler mereka suka mkn kan...

    ReplyDelete
  4. Diana @ Melley Mey - waalaikumussalam kak diana,memang sedap,jgn kata budak2 suka,mak budak pon suka.nonie kalau makan gitu jer x minat,kalau buat popia nie laju jer :)

    ReplyDelete
  5. mcm nk try buat..tp,try describe sket rs dier cm ner?

    ReplyDelete
  6. awak penah makan seaweed tak?rasa popia n seaweed rangup gitu

    ReplyDelete
  7. Salam...emm..penah gak beli kt kedai..rupanyer senang je nk buat yer..mintak copy yer , nk try buat raya ni...Thanks..

    ReplyDelete
  8. Anonymous -waalaikumussalam....memang senak,barang2 pon x banyak.boleh la buat raya nanti,jgn lupa sebalang untuk saya

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange