advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (23) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (17) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Thursday, May 12

~pancake~








selamat pagi...
macam mana semalam ok?nonie 2-3 malamnie xleh tdo nyenyak..panas...korang panas x?
kipas dah habis pusing dh,takut kang kipas pon terbang hahaha
hope next week cuaca dah kembali ok kan...

pagi nie nonie buat pancake untuk breakfast.resepi nie nonie copy dari blog kak ina79.
mohon izin yer untuk paste kat sini plak.sedap pancake nya..gebu jer..pasnie xyah beli kat mcd lg dah

resepi:pancake
sumber:kak ina79

bahan-bahan
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan gula
  • 3/4 cawan susu segar/susu cair-nonie pakai full cream milk
  • 1cawan tepung gandum
  • 1tsp baking powder
  • 1/4tsp garam
  • 25g butter-anggaran 1 sudu besar dicairkan

cara-cara
  1. pukul telur dan gula sehingga kembang.masukkan susu.(nonie blendkan jer semua bahan nie )
  2. masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan garam.kacau sebati masukkan butter yg telah dicairkan
  1. panaskan nonstick pan,ceduk adunan tadi dlm 1 senduk/2sudu besar ke dalam pan yg telah di griskan dengan butter/minyak.nonie x gris pon.
  2. apabila muncul buih2 kecil timbul dipermukaan pancake,bolehla di balikkan pancake tersebut


  1. kemudian angkat dan hidangkan
  2. nonie makan dengan butter dan madu

gebus x pancake saya :P


Pin It Now!

15 comments:

  1. nonie.. adunan tu sesuai untuk berapa org makan?

    ReplyDelete
  2. Lama dah nak try wat sendiri,slalunya time nak makan beli je tp slalu beli haus duit time mengidam,tq nonie bab share resepi nie........

    ReplyDelete
  3. nk cuba la nnt...mst sdp kn..nmpk gebu..

    ReplyDelete
  4. wah!!!! nmpk mcm sedap lh pancake akk nih...lydia nak copy leh x resepi nih....nmpk mudah dn senang jekkk!!!

    ReplyDelete
  5. copy la lydia..akak pon copy dr org :)
    sedap mcm mcd :)

    ReplyDelete
  6. 1st time tgk pancake homemade gebuss cam nie.... mesti try! thumbs up...

    ReplyDelete
  7. salam , slamat berkenalan . :)
    terima ksh krn brkongsi resepi yg sgt istimewa ;)

    ReplyDelete
  8. Kak nonie, macamana nak kasi pancake ni nampak cantik ? saya banyak kali try tapi bahagian atas yg buih2 tu selalu tak cantikk. hurmm

    ReplyDelete
  9. hayati buya----> akak nonie pon xtau mcm mana boleh jd cantik mcm tue..akak pon x terror sgt,cuba2 jer.hmmm

    ReplyDelete
  10. nadia buat tak cantik...maybe sebab tak pakai non-stick pan...

    http://retrojingga.blogspot.com/2011/06/pancake-chuollss.html

    ReplyDelete
  11. nadia- x semestinya kena guna non-stick pan..kalau guna kuali biasa.letal sedikit butter pastue lap balik dengan tisu,baru tuang aduanan.cubalah...

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange