advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (19) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (26) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (9) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Saturday, December 8

Tempahan hari nie

Tempahan untuk hari nie
Pavlova & durian crepes
Thank you kak ina & nisa
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Monday, December 3

Menerima tempahan durian crepes

Assalamualaikum...

Semalam nonie join kelas crepes nie.so sekarang dah bolehla buat crepes yg nipis dan filling yang sedap.
Dah boleh ambik order.hehehe

Kalau ada yang berminat nak tempah bolehla sms nonie yer.tq
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Monday, November 19

Puding roti (bakar)

Bahan-bahan
•6 keping roti putih
•2 biji telur
•300ml susu segar
•45g gula pasir
•esen vanilla
•serbuk kulit kayu manis
•mentega untuk disapu pada loyang
•kismis

Cara-cara
1-campur susu,gula dan telur.kacau sehingga gula larut.masukkan essen vanilla.
2-tapiskan adunan
3-lengserkan loyang dengan mentega
4-susunkan roti ke dalam loyang dan taburkan kismis
5-tuang adunan susu dan telur tadi
6-bakar pada suhu 160C selama 30minit.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Saturday, November 17

Kek Ultraman

Tempahan dari Kak Shariza.
Chocolate moist cake.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Friday, November 16

Beef Bacon & Chives Scone

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 tsp garam
1 tbsp baking powder
2 tbsp gula
4 tbsp butter sejuk
1 cawan keju yg disagat.
1/3 cawan daun kucai - dihiris
12 keping beef bacon,di hiris dan di goreng tanpa minyak
3/4 cawan whip cream brush,
2 tbsp susu segar untuk disapu di atas scone nanti



Cara-cara
1-gaul semua bahan kecuali whip cream dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi seakan-akan serbuk roti.
2-masukkan whip cream sedikit-demi sedikit sehingga menjadi doh.
3-masuk kan doh ke dalam loyang size 8inci sambil menekan doh sehingga menjadi rata
3-sapukan susu segar di atas permukaan doh dan bakar di dalam oven pada suhu 200C selama 20-25minit.


Recipe from: http://kitchenguardian.blogspot.com/2012/04/beef-bacon-cheese-and-chives-scones.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Sunday, October 21

Aktiviti hujung minggu

Assalamualaikum

Selamat malam semua....sihat?nonie harap semuanya diberikan kesihatan yg baik yer.

Nonie just nk share gambar makanan yang nonie buat hujung minggu baru-baru nie.

Nonie buat Durian Crepe ngan Hokkaido chiffon cupcakes.kalau kat fb tu sana sini orang dok tayang Durian Crepe nie.untuk resepi Durian Crepe boleh tengok dekat previous entry.nonie ada share gambar langkah demi langkah.

Untuk resepi Hokkaido chiffon cupcakes nonie ambik dari blog Sonia-Nasi Lemak Lover

Ingredients:
50g egg yolks (3 eggs)
1/8 tsp of salt
20g corn oil
20g milk
25g self-raising flour
105g egg whites (3 eggs)
1/8 tsp cream of tartar>>yg ni tak masukkan
45g castor sugar

Custard cream filling:
30g non-dairy whipped fresh cream
1tsp custard powder
*just mix these together

Method
1. Whisk egg yolk with salt. Add in oil and milk and mix well.
2. Sift flour and baking powder into the egg yolk mixture.
3. Beat egg whites with cream of tartar until foamy and then add in sugar and beat till soft peak.
4. Fold in half of the egg whites into the mixture and mix well. Then add in the other half and mix them evenly.
5. Fill the mixture into the cups
6. Bake at pre-heated oven at 160c for 20mins. Leave cool.
7. Make a small hole at the middle, pump the custard cream into the chiffon.
8. You can either chill before serving or have it straight after filling in the cream.

Sebenarnya dah banyak kali dah nonie buat HCC nie.memang sedap sangat.gebu betul.cuma tak berkesempatan untuk share di sini.

Pada yang belum cuba tu boleh la cuba ye.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Wednesday, October 10

tempahan mini pavlova

Tempahan mini pavlova dari Kak Nik

Tq kak,selamat menjamu selere :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Saturday, October 6

Kek coklat puding karamel

Assalamualaikum...

Menu pencuci mulut hari Jumaat lepas.
Teringin nak makan yang manis-manis,tapi tak tau nak buat apa.
At last buat kek coklat puding karamel nie.

Ambil resepi dari blog kak shiela

Bahan (Gula Karame)
2 sudu besar gula pasir

Cara-Cara
taburkan pada dasar acuan silikon/loyang dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...

Bahan Puding Karamel
3 biji kuning telur
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila

Cara-Cara
Kacau sebati semua bahan
Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras
Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)

 Bahan Kek Coklat-nonie buat separuh adunan
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula
1 cawan minyak masak *
2 sudu besar mentega yang dilembutkan
3/4 cawan tepung gandum *
1 sudu teh soda bikarbonat *
1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
4 biji telur -di blend hingga halus

Cara-Cara
Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
Masukkan telur yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan sebati semuanya.
Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan
Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Saturday, September 8

Tempahan red velvet&carrot cupcakes

Tempahan cupcakes dari Shirley.tq Shirley :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Tuesday, August 28

Tiramisu,selamat hari raya

Assalamualaikum..
Selamat malam.terima kasih pada yang masih sudi singgah blog nonie ye.

Blog yang jarang-jarang update.bukan apa dekat rumah nonie sekarang belum ada line internet lagi.nie pon update guna handphone.

Rasanya masih belum terlambat nonie nak ucapkan selamat hari raya pada semua.ampun maaf zahirr&batin kalau ada salah&silap

Layanlah tiramisu nie.nak jamu kuih,tuan rumah tak buat kuih tahun nie :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Tiramisu&selamat hari raya

Assalamualaikum..
Selamat malam.terima kasih pada yang masih sudi singgah blog nonie ye.

Blog yang jarang-jarang update.bukan apa dekat rumah nonie sekarang belum ada line internet lagi.nie pon update guna handphone.

Rasanya masih belum terlambat nonie nak ucapkan selamat hari raya pada semua.ampun maaf zahirr&batin kalau ada salah&silap

Layanlah tiramisu nie.nak jamu kuih,tuan rumah tak buat kuih tahun nie :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Saturday, July 21

Salam Ramadhan

Assalamualaikum...

Di kesempatan ini nonie memohon maaf jikalau ada salah&silap.

Selamat menyambut ramadhan al-mubarak 1433H.

Semoga ibadah kita di bulan mulia ini diberkati.

Jangan lupa niat ye! :D





#gambar ehsan google
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Monday, July 2

Tak ada kerja

Pavlova in................
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Sunday, June 24

Macarons

Layan gambar macarons k


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Friday, June 22

Pavlova

Pavlova lagi :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Tuesday, June 19

Pavlova

Assalamualaikum...
Selamat malam.

saja nak share gambar pavlova order daripada kak Nisyara.dah lama kenal akak nie.dia buat bussiness online jual makanan kesihatan.boleh search fb beliau Nisyara Razak. :D

Gambar keratan rentas dari fb beliau.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Monday, June 18

macarons and pavlova

Mix filling macarons and pavlova
Thank you miss Lis Tan :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Sunday, June 17

Selamat hari bapa

Ehem2.hasil keras tangan nonie :p



I've had a hard life, but my hardships are nothing against the hardships that my father went through in order to get me to where I started. - Bartrand Hubbard-


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Tempahan pavlova

Pavlova tempahan Ms.Ho. Thank you

Assalamualaikum...

Selamat tengah hari semua,sekarang nonie on the daw untuk delivery pavlova.

Pada yang komen post nonie yang lepas2 maaf belum berkesempatan nak reply.

Pada yang nak buat tempahan boleh sms/email nonie k.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Wednesday, June 13

Fw: Testing testing Macarons

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

-----Original Message-----
From: nonierahman@yahoo.com
Date: Tue, 12 Jun 2012 17:47:22
To: <nonie.helmi17@blogger.com>
Reply-To: nonierahman@yahoo.com
Subject: Testing testing Macarons

Selamat pagi

Lama tak update blog kan. Hehehe
Malam nie xde keja,saja ber'macarons'.
Using french method.
Yayy..ada kaki :P

Ok dah boleh tido
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Saturday, April 28

~RED VELEVT CUPCAKES,MACARONS &SELAMAT PENGANTIN BARU~


Firman Allah S.W.T. yang bermaksud :
“ Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami-isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir "
- Ar-Rum : Ayat 21



assalamualaikum...

lama betul tak update blog yang satu nie.blog pon dah berwajah baru yer.terkial-kial jugak lah nak guna,mencari sana sini.dengan picnic.com pon dah tutup.macam-macam.kena ambil masa juga nak guna photoscape ni.

bulan april memang bulan yang sibuk buat nonie.
nonie sibuk menyiapkan tempahan mini pavlova.alhamdulillah rezeki tak berhenti-henti untuk mini pavlova nie.

untuk entry nie nonie share gambar tempahan red velvet cupcakes dan macarons untuk hantaran pernikahan teman baik nonie,Hidayah.


woowweeee...macarons ku di dalam bakul hantaran






untuk resepi red velvet boleh tengok di sini






Semoga rumahtangga kalian diberkati ALLAH,
Menjadi keluarga yang 
sakinah,mawardah,
warrahmah


Pin It Now!

Wednesday, April 11

~one-bowl chocolate cupcakes~

ASSALAMUALAIKUM..
terima kasih pada yang sudi singgah blog nonie nie.

punya lah lama nak up entry nie.sekarang nie sibuk dengan oder mini pavlova (promote) hehehe.
entry nie dua minggu lepas punya cerita.
nonie terima tempahan cupcake chocolate dengan vanilla.

untuk cupcake chocolate nonie guna resepi dari blog kak rima.
nonie buat separuh adunan.
cupcakes nie memang best sangat.lembap jer walaupun dah berhari dalam peti sejuk.
nonie share resepi tue kat sini pulak.tq kak rima



One-Bowl Chocolate Cupcakes
sumber: kak Rima

  • 2 1/2 cawan tepung gandum1 1/4 cawan serbuk koko
  • 2 1/2 cawan gula kastor
  • 2 1/2 tsp baking soda
  • 1 1/4 tsp serbuk penaik
  • 1 1/4 tsp garam- nonie x letak
  • 2 biji telur (L)+ 1 biji kuning telur
  • 1 1/4 milk - nonie guna buttermilk jugak
  • 1/2 cawan + 2tbsp minyak
  • 1 1/4 cawan air suam
  • 1 tsp esen vanila

Cara-cara
  1. pukul telur dan gula.masukkan buttermilk,air suam dan esen vanilla.
  2. kemudian masukkan tepung,serbuk koko,baking powder dan baking soda.
  3. putar sehingga adunan sebati lebih kurang 3 minit.
  4. masukkan adunan ke dalam paper cup.
  5. bakar pada suhu 180c selama 20-25minit atau sehingga masak.


Pin It Now!

Wednesday, March 14

Selamat pengantin baru Diana&Faris

"Barakallahu laka wa baraka 'alaik, wa jama'a bainakuma fi khair"
Mudah-mudahan Allah memberkahimu, baik ketika senang mahupun susah dan selalu mengumpulkan kamu berdua pada kebaikan"
(HR. Abu Daud, Tirmidzi dan Ibn Majjah)

Selamat pengantin baru Siti Nordiana dan Abdul Faris

Semoga berbahagia hingga ke syurga

#baju pengantin sangat cantik Pin It Now!

Tuesday, March 13

~oreo brownies~










Oreos brownies yang nonie buat weekend lepas.
tengok dekat blog kak yani.memang nampak sedap sangat!!!
resepi asal dari blog kak rima.
terima kasih kepada kedua-duanya...
memang sangat sedap,dan pasti akan buat lagi dan lagi dan lagi :D

untuk biskut oreo,nonie guna oreo ice-cream blueberry.ada rasa macam mint sikit

oreo brownies
resepi : along

bahan-bahan
  • 225g butter
  • 240g cooking chocolate
  • 3 biji telur grade A
  • 1 tsp coffea powder
  • 1 tsp vanila essence
  • 250g castor sugar- nonie guna gula perang
  • 60g tepung
  • 40g serbuk koko
  • 1/2 tbsp baking powder
  • 1 tsp salt-nonie tak letak
  • 1 1/2 pack oreo cookies- nonie guna 1 pack oreo sekali dengan filling dan hancurkan
cara-cara
  1. cairkan butter dan chocolate.gaul sebati
  2. masukkan telur sebiji demi sebiji gaul rata.
  3. masukkan gula,esen vanilla dan serbuk kopi.
  4. masukkan tepung,serbuk koko dan baking powder gaul rata dan masukkan oreo
  5. bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 selama 45 min.nonie bakar pada suhu 180c selama 25min.
malam nie balik kampung..yeayyy.pada yang dah bercuti tue selamat bercuti ye.hati-hati di perjalanan.
Pin It Now!

Tuesday, March 6

~Ayam Panggang Rosemary~





ASSALAMUALAIKUM...

selamat malam semua..
dah makan malam ke?nonie belum lagi.tak rasa lapar pulak.kekenyangan makan ayam rosemary nie malam tadi.hahah.tipu je..

malam semalam nonie buat ayam panggang rosemary nie.adoi.tergoda tengok kat dapur kak nor nun.kak nor gadingkan dengan nasi karot.

nonie plan asal pon nak makan dengan nasi karot.tapi...sobsob sedih nasib baik belum mula masak lagi,sekali gas habis da...dah la dah malam.hmm orang pon tak nak hantar, hehe nonie yang malas nak turun beli kat bawah.

nak masak guna rice cooker,kat rumah nie takde rice cooker.almaklumlah..rumah 'bujang'...

jadi,nonie ratah jerla ayam nie,pastue kentang tue potong memanjang ala-ala 'fries' bakar sekali.
kalau kak nor kata SEDAP! nonie kata DELICIOUS! ngee...




owh ya kak anna pon ada buat nasi karot.satu hari nanti nak jugak buat nasi karot.

Ayam panggang rosemary

bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar daun rosemary kering
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar jintan kasar
  • 2-3 sudu besar gula perang
  • 2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar jus limau
  • 3 sudu besar olive oil
  • 5 biji kentang
  • sedikit mentega


cara-cara
  1. potong ayam mengikut size yang dikehendaki dan dibersihkan,ketepikan dulu
  2. tumbuk halia hingga lumat dan perah jus halia pada ayam.gaul rata
  3. panaskan minyak zaitun.goreng bawang putih hingga kekuningan,angkat dan ketepikan.( nonie tak buat sebab dapur takde gas )
  4. tumbuk daun rosemary kering hingga lumat,kemudian masukkan lada hitam,jintan kasar,tumbuk kasar.
  5. masukkan bawang putih yang telah digoreng tadi ke dalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  6. masukkan lebihan minyak zaitun,gula perang,garam,dan jus limau ke dalam rempah yang ditumbuk tadi.gaul rata.sesuaikan rempah mengikut citarasa anda.
  7. gaulkan rempah tumbuk bersama ayam.masukkan ayam dalam bag berzip perap di dalam peti sejuk selama beberapa jam.
  8. kentang dikopek dan dipotong.lebihan rempah ayam tadi bolehla dilumur pada kentang.
  9. susun ayam dan kentang di dalam tray pembakar.sapukan sedikit butter pada ayam dan kentang dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 200c selama 1 jam.

Pin It Now!

Monday, March 5

~pavlova~






ASSALAMUALAIKUM...

selamat pagi semua...
nonie nak share resepi pavlova yang nonie buat weekend baru-baru nie.
nie dah masuk tiga kali nonie buat pavlova.

cuma yang kali nie nonie buat guna 1 biji putih telur saja.untuk resepi asal boleh tengok sini.
yerla nak makan berdua jer.
kalau buat 1 adunan macam membazir pulak,bukan apa,pavlova nie bila dah letak topping dengan buah-buahan tue elok terus makan dan habiskan jer.kalau nak simpan dalam peti sejuk macam dah x best sangat.pendapat noniela..

jadi pada sesiapa yang nak cuba buat pavlova dan nak cuba rasa,bolehla cuba.
nonie letak topping kastad.guna baki telur kuning dari telur putih tadi.jadi tak da lah membazir kan.
memang BEST!

RESEPI:pavlova
sumber:nonierahman.blogspot.com

bahan-bahan
  • 1 biji putih telur
  • 1/4 cawan gula kastor
  • 1 sudu esen teh vanila
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh cuka makan
cara-cara
  1. pukul putih telur pada kelajuan sederhana sehingga berbuih.
  2. dengan kelajuan tinggi (nonie guna stand mixer biasa kelajuan tahap 5) masukkan gula sedikit demi sedikit.
  3. terus memutar sehingga adunan putih dan berkilat.
  4. masukkan esen vanila dan putar lagi selama 2 minit.
  5. masukkan tepung jagung dan cuka dan kaup balik adunan dengan menggunakan spatula.
  6. sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
  7. nonie buat bentuk bulat size 6inci.
  8. bakar selama 1 jam pada suhu 150c untuk 15minit pertama,dan turunkan suhu pada 140c untuk masa seterusnya.
  9. biarkan pavlova sejuk di dalam oven dengan pintu oven sedikit terbuka.
  10. untuk menghidang bolehla dihias dengan whipped cream/kastad dan buahan segar


resepi kastad

bahan-bahan
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 4 sudu besar gula kastor
  • 1 cawan susu segar
cara-cara
  1. masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.kacau sehingga tiada tepung yang berketul
  2. letak periuk di atas dapur,dan masak sehingga kastad pekat.



Pin It Now!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

There was an error in this gadget

xchange