advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (23) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (17) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Friday, February 10

~pavlova~




ASSALAMUALAIKUM…

Selamat pagi dan salam 1 malaysia…

Minggu lepas nonie ada buat pemanis mulut yang cukup popular nie.

Rata-rata kebanyakan blogger masakan dah cuba.

Ya, nonie buat pavlova. Rasa best sangat sebab pavlova nonie menjadi.

Nonie belum pernah rasa pavlova sebelum ni,tapi pavlova yang nonie buat garing di luar dan lembut dibahagian tengah.samalah macam mana yang dinyatakan diweb joyofbaking

Jom semak resepi dati web joyofbaking.com

Resepi: Pavlova

Sumber: joyofbaking.com

Bahan-bahan

· 4biji putih telur

· 1 cawan gula kastor

· ½ sudu teh esen vanilla

· 1 sudu teh cuka makan

· ½ sudu besar tepung jagung

Cara-cara

1. panaskan oven pada suhu 130c

2. lukis bulatan sebesar 7 inci pada kertas minyak

3. pukul putih telur sehingga berbuih pada kelajuan sederhana

4. dengan kelajuan tinggi masukkan gula sedikit demi sedikit

5. teruskan sehingga adunan bertukar menjadi putih dan berkilat.

6. masukkan esen vanilla dan pukul lagi.

7. masukkan tepung jagung dan cuka.gaul dengan menggunakan spatula

8. bentukkan adunan mengikut bulatan yang kita lakarkan tadi –lihat langkah 2



9. bakar selama sejam atau sehinga adunan bertukar menjadi warna coklat

10. tutup api dan biarkan adunan di dalam oven.tunggu sehingga sejuk. Nonie biarkan 2 jam

TOPPING

Bahan-bahan

· 1 cawan whipping cream

· 1 ½ sudu besar gula kastor

· Buah-buahan segar untuk hiasan

Cara-cara

1. pukul whipping cream sehingga kembang.

2. masukkan gula

3. tuang whipping cream di atas aduan tadi,hias dengan buahan segar.

4. sedia untuk di makan


Pin It Now!

13 comments:

  1. x pernah lg buat pavlova nie... dah lama tergoda.. tp belum smpi seru lg membuatnya.. nie tergoda lg nie... nampak sedaaap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak diana cubalah..memnag best sebab makan dengan buahan segar.rasa sekali nak lagi. :D

      Delete
  2. Lum penah buat pun...mkn apa tah ;lagi...resepi lama dah dok simpan...lum sampai serunya lagi kot...he he..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak cek.yerla kak cek bz bermacarons.apa kata lebihan putih telur tue cuba buat pavlova pulak.ke mmg xde lebih dah habis ke macarons hehehe

      Delete
  3. cheq sue pun belum cuba lagi pavlova ni nonie...dah amik resepi, tapi nak nunggu ke seru tu tak sampai2 laeiii...

    ReplyDelete
  4. Selalu nampak blogger buat.. tp kita blom pernah mkn lg. Nampak sedaplah.. ingat nak buat gak nt.

    ReplyDelete
  5. sy pon x penah buat...tgk rupa mmg mengancam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada masa cubalah umi.mmg best sgt.x rugi mencuba

      Delete
  6. nape sy bt tak menjadi nie...tension btl

    ReplyDelete
  7. pandai nyer nonie masak, slalu tgk posting nonie, nak try bwat pavlova ni sbb anak suka mkn..

    ReplyDelete
  8. pavlova nie mmg mnis ke ???? ayu tgh buat nie...dy da kembang pastu kecut blik...HAHA :D ayu try rasa pavlova nie mcm mkn gula2 kapas lakk :D

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange