advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Friday, October 14

~homemade tau foo faa;nonie style ~




ASSALAMULAIKUM SEMUA....

nonie nak share resepi dessert yg sangat best,puding kacang soya atau tau foo faa..
sangat senang nak buat.nanti cuba la k.



homemade tau foo fa
resepi:nonierahman
bahan-bahan
  • 4 cawan air soya(nonie guna soya kotak)
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan air
  • 2 sudu kecil esen vanilla

nak nonie suap? :)

cara-cara
  1. panaskan susu soya.biarkan sekali mendidih.tutup api.
  2. dalam periuk berasingan,panaskan air.masukkan serbuk agar-agar.masak sehingga serbuk agar-agar tadi larut.
  3. apabila agar-agar sudah larut.masukkan air soya tadi dan esen vanilla.
  4. tuang ke dalam bekas dan boleh la disejukkan.biarkan sejuk seketika pada suhu bilik.kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 2-3 jam



untuk air gula

bahan-bahan
  • 300g gula kabung
  • 100g gula pasir
  • 250ml air
  • 2 helai daun pandan.
cara-cara
  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk.masakkan sehingga gula larut.sejukkan...

makan sejuk-sejuk memang OLE!

terima kasih pada yang telah mencuba

Pin It Now!

13 comments:

  1. mcmbest aje kita ambik resepi yer

    ReplyDelete
  2. suke2! kak nani ni kalau bagi puding apa2 pon memang masyuk aje..kek karamel tu kak nani pakai sukatan metrik. selalu rujuk di sini je...

    http://nuwairaniismail.blogspot.com/2011/07/kadar-tukaran-unit-sukatan-dalam.html

    sukatan yang kak nani guna untuk buat kek hari tu untuk 4 biji telur gred A tau. nak buat banyak2 takot tak jadi. tu pasal try sikit je dulu..

    ReplyDelete
  3. malam tadi baru ja try resipi awak.. best la... menjadi.. tapi part gula tu saya tukar dgn gula merah.. apapun tq..

    ReplyDelete
  4. sofya-terima kasih kerna mencuba ya

    kak nani-jgn lupa cuba k.

    ReplyDelete
  5. daun panas tu daun ape?

    ReplyDelete
  6. wah..senang nye..leh try ni..tq..

    ReplyDelete
  7. laaa.. senang nya... tak yah guna GDL..hehehe:)
    izinkan saya cuba yer...

    ReplyDelete
  8. ha'a just guna serbuk agar2 jer.selamat mencuba

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange