advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Thursday, October 27

~baked macaroni~




ASSALAMULAIKUM...

hari nie nonie off day,sebab semalam keja malam.so rajin la sikit nak masak kan.
kebetulan keluarkan oven sebab nak siapkan tempahan kek karamel,so ambik peluang la buat makaroni bakar.

resepi nonie guna resepi nonie yg sebelum nie.cuma kali nie tambah serbuk kari untuk bagi rasa lagi pedas

RESEPI:baked macaroni
SUMBER:nonierahman.blogspot.com

bahan-bahan
  • 300g makaroni di rebus
  • 500g daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cawan susu segar
  • 1sudu teh lada sulah
  • 1 sudu besar mix herbs
  • 1 kiub pati ayam
  • 4 biji telur
  • mix vege-nonie guna capsicum merah dan kuning.
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • sosej

cara-cara
  1. panaskan minyak,tumis bawang merah dan bawang putih yg telah dikisar.
  2. masukkan daging cincang dan goreng sehingga masak,
  3. masukkan lada sulah,serbuk kari,mix herbs dan susu.
  4. masukkan mix vege,kuib ayam dan makaroni,gaul rata
  5. tambah garam jika kurang masin.
  6. tutup api.masukkan telur sebiji demi sebiji sambil mengacau makaroni

7.masukkan makaroni ke dalam loyang dan tabur kan cheese.bakar pada suhu 180 selama 30min

    Pin It Now!

    6 comments:

    1. tumpang makan boleh...anak2 akak tak suka menu gini, buatnya kita je mkan..huhu...kalau mkn kat rumah orang lain ok la kan..

      ReplyDelete
    2. bestnye...baru terfikir nak buat jugak ni...tapi x cukup telur...nanti2lah...

      ReplyDelete
    3. Salam kenal nonie..waa bestnya baked macaroni nii..dh lama xbt..nnt nk bt ikut resepi nii.. :=)

      ReplyDelete
    4. kak anna-jemput2.owh ye ke.anak2 akak x suka kot mkn western2 nie.tuela kalau xde org nak mkn malas la nak buat kan...


      kak nani-buatla kak,nnt keluar jgn lupa beli telur banyak2 k

      kak yana-salam kenal.terima kasih sudi singgah sini.ok.selamat mencuba

      ReplyDelete
    5. As'salam Nonie

      rasanya tu hari ternampak kat blog siapa tak berapa pasti. tapi menu yang ni pun dah buat k.ct kecur dah pagi2 hari. makaroni masih ada stok , anak2 bolehlah terima kot kalau nak dikatakan suka. tapi tak boleh banyak2 maklum ler anak2 punya tekak ni ada lain sikit dari kita2 ni kan..hehehe.

      nampak sangat sedap boleh lah mencuba nanti ninie, thanks ya untuk resipi ni :D

      ReplyDelete
    6. kak ct-ye ke.tuela kan kadang2 anak2 selera x sama.okey ada masa nanti cubalah

      ReplyDelete

    hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    advL

    iklan

    food buzz daily special

    Facebook Share

    xchange