advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (23) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (17) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Monday, October 24

~SPAGETTI GORENG dan cerita hujung minggu~





ASSALAMUALAIKUM...

apa khabar semua..
dah makan malam?dah lewat pon kan,masing-masing pon dah nak masukm tidur.
nonie baru nak tempek resepi hee....

nonie baru balik dari terengganu weekend hari tue...

sekarang musim hujan kan..on the way dari kl sampai kuantan hujan sangat lebat,dah la bawa kereta sorang2.seriau jugak la..rasa macam nak berhenti dulu je..
tapi teruskan jugak.

sampai kuantan ambik en.tunang kitaorg makan malam dulu sebelum bertolak ke terengganu.
makan bakso dekat area taman tas.


best kan :)
memang best la bakso nie.dia punya bebola daging tue pon sedap..samapi sekarang teringat-ingat.first time makan situ,ingat time on the way balik kl nak singgah,tapi sampai kuantan dah lewat,kedai dah tutup..next time la kalau ada rezeki :)

dekat terengganu hari sabtu pagi hujan turun...bila hujan rasa malas nak keluar.tapi disebabkan banyak urusan nak kena settle terpaksa la juga..
pergi seberang takir,pastue balik singgan pasar payang cari kain dengan dodol daun palas.
dodol nie favourite mak abah nonie,nak bawa balik kg raya haji nanti,

dodol daun palas-google

lepas tue balik singgah pasar chabang tiga(rasanya betul nama tue dah lupa)kekonon nak cari nekbat.
terguda bila tengok nekbat kat umak kak nor ganu.tapi xde,next day pergi lagi,sekali mak cik yg meniaga situ cakap nekbat bulan puasa jer ada,jadi xde rezeki lagi la...

plan balik terengganu nak p cari apam telur,tapi semua org buat dek jer bila nonie request nak makan apam telur.sedey...xde rezeki lagi,xpe la next time boleh cari..tapi frust jugak la memang dah dok teringin lama dah...

so hari nie dah ada kat kl,rutin kerja macam biasa.malam nie buat spagetti goreng.campak2 jer apa yg ada dalam esbok

so nonie share resepi spagetti goreng kat sini k

RESEPI:SPAGETTI GORENG

bahan-bahan
  • spagetti direbus dan ditoskan
  • 2 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 1 biji tomato dipotong dadu
  • 1/2 biji capsicum-dihiris
  • 2 sudu besar cili giling
  • 1sudu besar kicap
  • 1sudu besar sos tiram
  • 2sudu besar sos cili
  • 2sudu besar sos tomato
  • udang,ayam
cara-cara
  1. tumis bawang sehingga naik bau
  2. masukkan daging ayam dan udang,goreng seketika
  3. masukkan cili kisar kacau sehingga naik bau.masukkan sos dan kicap
  4. masukkan tomato dan capsicum
  5. masukkan spagetti goreng sehingga sebati
  6. sedia untuk dihidang


Pin It Now!

2 comments:

  1. pasta goreng jenis macam ni makan banyak2 pon takpe sebab tak muak.kak nani suke buat pedas2.

    dodol palas tu rasanya kat ganu je kot yg ada...dulu kalau kawan2 balik dari ganu mesti beli tu. mase tu la 1st time merasa dodol ganu. kak nani suke sangat. lebih2 lagi kalau jenis yang rangup2 sikit macam kering kulit luarnya tu.

    ReplyDelete
  2. kak nani-tuela spagetti mmg mudah dan x jemu..makan hari2 pon x kesah

    kalau dodol tue nonie suka yg keras sikit,selalu simpan dalam peti sejuk bg keras baru best makan heee

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange