ASSALAMUALAIKUM....
daging kicap nie nonie buat masa lunch semalam.resepi ambik dari umah kak dayang.
kak dayang buat versi ayam.nonie tukar wat daging.best!
rasa pedas2 dia tue meletups :)
kak dayang minta izin yer share sini.
RESEPI:AYAM KICAP BERLADA
SUMBER: kak dayang
- 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)-nonie guna 500g daging dihiris
- 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
- 1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)
- 1 sudu makan cili kisar/cili giling
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1/2 sudu makan sos tiram
- sedikit kicap manis
- sedikit hirisan daun sup
- sedikit madu/gula dan garam
- sedikit air asam jawa
- rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
bahan-bahan kisar :
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang serai
Cara-cara :
- Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam.
- Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata.
- Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan.
- Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!
No comments:
Post a Comment
hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)