advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Saturday, April 2

slice cheese cake




cheese lagi?dah memang favourite,xleh nak buat apa la kan...
resipi nie dah selalu buat,cuma nie baru ada blog,so boleh la letak kat sini

bahan2 untuk cheese cake nie pon mudah nak jumpa.
kat sini nonie letak,cara-cara bergambar langkah demi langkah.senang sikit nak faham kan..

resepi:slice cheese cake
sumber:onigiri-web myresipi

Bahan-bahan

  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila

Cara-cara


1.panaskan susu bersama cheese yg telah disiat-siat tadi.apabila susu dah mendidih masukkan butter.sejukkan
  1. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.


inilah hasilnya -meringue-*macam muka mawas kan putih telur nie :P

  1. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  1. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata.


1. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  1. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

Pin It Now!

7 comments:

  1. sedap je kek ni...sorry,nak tanya sikit psl slice cheese tu sm ngan cheese yg kita guna tuk wat sandwich ye?

    ReplyDelete
  2. yer dik,slice cheese yg letak dlm sandwich tue.mcm cheesedale

    ReplyDelete
  3. Ok,thanks ye kak...nak try wat kek ni...sy copy resepi akak ye..tq

    ReplyDelete
  4. if guna krim cheese blh tak sis??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x pernah guna cream cheese.x surelah.takut tak jadi nanti

      Delete
  5. salam. sis, sy dh try wat rsepi ni tp guna cream cheese. tp knapa kek ni rsa x manis ye? n lg stu kek sy x nek p0n..hehehe..napa ye??

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange