advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Wednesday, April 13

apple pie ~versi goreng~





dua hari sebelum sibuk mengemas peti ais,sekali ada apple hijau cik nurul fiza,dah kecut pon apple tue.reason xnak mkn sbb apple tue masam,dah hijau mestila masam,lain kali kak fizah beli yg merah k.baru x masam :P
so nonie decide,nak buat apple pie.konon2 ala@ mcd.versi goreng k

jom tengok resepi

RESEPI:APPLE PIE

  • Bahan Inti:
  • 2 biji apple merah/hijau - potong dadu
  • 1/3 cawan gula (jika tak suka manis, boleh kurangkan kepada 1/4 cawan saja)
  • 1/2 sdk serbuk kayu manis
  • 1 sdb perahan jus lemon (nonie pakai apple hijau so x letak la lemon nie)
  • 1 sdk tepung jagung + 1 sdb air

  • Bahan Pastri:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sdk garam
  • 1/2 cawan butter - beku (sejuk)
  • 1/2 cawan susu segar sejuk
  • **minyak untuk menggoreng



Cara-cara

Dalam periuk, campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.

Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal.
P/S: Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam @ inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.

Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti.
(Gaul guna hujung jari)

Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.

Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan.



tips:kalau nak dapat kulit pie yang rangup,boleh simpan pie kita tue dalam peti sejuk selama sejam sebelum di goreng.

SELAMAT MENCUBA
Pin It Now!

5 comments:

  1. wow,,feveret tuh apple pie mcd,,nak try la buat sendiri ,,kalau jadi da tak payah nak beli kat mcd,,hehe,,

    ReplyDelete
  2. zie_ira-lepas nie boleh cuba okey.senang jer :)

    ReplyDelete
  3. salam akak,

    saya dah buat ikut resepi akak... betul sedap. sumpah xtipu :)
    *thanks a lot :D
    *may Allah always be with u.

    ReplyDelete
  4. dh siap dh..ada dlm peti sejuk skrg...hope hasilnya mabeles la :)

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange