advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Thursday, April 7

bantal durian@pancake durian

semalam tengok2 resepi jumpa resepi nie,bantal durian,macam pelik kan nama dia,mungkin bentuk dia mcm bantal kot..tengok gambar je dah menyelerakan..
*yang nie yg di jual di Lee Lee’s Sumptuous Desserts

rm10 untuk 6 biji bantal

kebetulan semalam ayahnya en.helmi ada bagi durian,apalagi excited la aku nk try buat mcm gambar kat atas nie,Alhamdulillah menjadi.rasa pon sedap! tp kalau nk compare dgn kedai yg jual nie xtaula coz xpenah lg mkn kat situ.

jom tengok bahan-bahan untuk buat bantal nie


bahan-bahan
Bahan-bahan untuk kulit:
250 gm tepung gandum.
3 biji telur
500 ml santan
1/2 tsp garam.
esen pandan
pewarna hijau

untuk inti plak
isi durian secukupnya

whipped cream yg telah dipukul kembang

cara-cara
  1. bancuh semua bahan untuk kulit sehingga sebati dan kemudian tapis.nonie blend jer semua.senang!
  2. kemudian dadar kan nipis seperti membuat kuih dadar/kuih ketayap
  3. letak sedikit whipped cream atas kulit dadar dan letak 1 sudu isi durian
  4. lipat kemas-kemas seperti gambar kat bawah nie,sejukkan sebentar sebelum dihidangkan.sedap mkn sejuk2 :)
    selamat mencuba.....
Pin It Now!

16 comments:

  1. salam perkenalan nonie.

    sy pun selalu tengok resepi pancake durian ni.
    bila beli durian. habis masuk mulut. tak sempat nak jd pancake. hehe.

    ReplyDelete
  2. salam faz..
    tue la nonie pon dah lama x buat pancake durian...
    bila faz sebut jd teringin plak :)

    ReplyDelete
  3. mohon share ye...

    ReplyDelete
  4. ske sgt tgk page nonie ni..nk copy tau..xpndai msk..tp nk cuba yg simple2 je..huhu thankz

    ReplyDelete
  5. saya telah mencuba membuat pancake durian ni dan sangat memuaskan hati. Tetapi kali pertama saya mencuba kulit pancake terlalu tebal tepi kali kedua ternyata berhasil. Rasanya sedap seperti di jual di kedai. Terima kasih.....

    ReplyDelete
  6. sedap kan...kalau mkn sejuk2 mcm mkn ais krim..terima kasih mencuba...

    ReplyDelete
  7. nak penkek derian...nak penkek derian....

    ReplyDelete
  8. whipped cream wat cm ne...

    ReplyDelete
  9. saya beli yg ready made,atau pon beli yg kotak,pukul sampai kembang

    ReplyDelete
  10. Saya dah buat pancake kali ketiga. Anak2 saya saaaangat suka makan pancake durian ni. Sekali lagi Terima kasih kepada Puan Nonie..

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah.anak2 suka,kita pon suka la nak membuatnya..best kan.nonie pon dah lama x buat,xde org nak makan.

    ReplyDelete
  12. asalam..klu xnk pki esen pandan boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.boleh jer,kalau letak esen lagi wangi la

      Delete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange