advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Monday, November 14

~tiramisu~








ASSALAMUALAIKUM....

selamat tengah hari...semua orang dah makan tengah hari?makan pa tadi?

jom pekena pencuci mulut yang best nie.

TIRAMISU....nyummehhh...

rasanya semua orang pernah makan tiramisu kan...
tiramisu nie dessert dari Itali,menurut encik Wiki tiramisu bermaksud 'pick me up'
patutla bila suap sesudu rasa macam tiramisu memanggil-manggil suruh cedok suap lagi ngeeee.....
kenapa?tak percaya?cubalah sendiri...

jom layan resepi tiramisu yg amat mudah dari kak umie_e dari web myresipi.


TIRAMISU:
RESEPI:Kak umie_e

bahan-bahan
  • 2 bungkus biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 250g whipping cream
  • 150g gula halus
  • 1cawan air panas
  • 1sudu besar nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
cara-cara
  1. satukan cream cheese,cream dan gula pukul sehingga kembang
  2. larutkan nescafe ke dalam air panas
  3. celupkan biskut tiramisu ke dalam bancuhan nesacafe dan susun di dalam bekas
  4. tuang separuh bancuhan cream cheese tadi ke atas biskut
  5. ulang langkah 3&4 .
  6. sejukkan di dalam peti sejuk lebih kurang 4jam
  7. taburkan serbuk koko ketika sedia untuk di makan.
Pin It Now!

20 comments:

  1. kat mane nak carik biskut tiramisu ni ha?
    dah try carik kat pasaraya. x jumpe2 la... JUSCo ade x? suggest shoping location???

    ReplyDelete
  2. As'salam Nonie


    k.ct memang tak tahan kalau tengok tiramisu ni, macam nak ngappp! jer masuk dalam mulut..hihihi sedapnya...

    ReplyDelete
  3. cik/en.anonymous-saya beli dekat kedai bakeri

    ReplyDelete
  4. nonie...akak pun aa buat tiramisu tp versi lain sket..heheh..tak sedar dok ngap bnyk kali kan..huhu

    ReplyDelete
  5. kak anna-ye ker kak,versi mcm mana pulak tue?jgn lupa share nnti.mesti marvelous bila sifoo yg buat compare to newbie mcm saya nie.hiks..:)

    ReplyDelete
  6. ala..sedapnya..nak try la buat..

    ReplyDelete
  7. fieda-cubalah lah senang jer,tart telur tue lagi mencabar hekeheke

    ReplyDelete
  8. salam kenal...sedap kan makan tiramisu ni...hasrat nak buat slalu terbantut sbb hb n iman x suka...kalo buat alamat makan sensorang je la...minta izin cnp resepi puding susu cokelat dutch lady ye

    ReplyDelete
  9. zarinaziz-salam kenal kembali,terima kasih sudi singgah blog saya.kenapa diaorg x suka?rasa coffea ke cheese?owh.copyla.selamat mencuba

    ReplyDelete
  10. sedapnya tiramisu.. adeih macam mana nak diet ni.. semuanya terliur..

    ReplyDelete
  11. teringat ada beli biskut untuk buat.. memamng suka nak buat tapinya nak makan tu yang takut dacing nanti meningkat plak.. hihihihi

    ReplyDelete
  12. kak yani-kalau dlmmood diet kena pejamkan mata.hehehe tgk jerla...telan air kosong banyak2 hihi

    ReplyDelete
  13. eeiyss-mummy to be,kalau dh teringin tue kenala buat.:)

    ReplyDelete
  14. kak juwita-alamak mcm mana nie,buat bg org lain makan la nampak gayanya

    ReplyDelete
  15. saya baru buat semalam..tp saya xguna whipping cream tapi guna yogurt yg plain tu..sb tu resepi yg saya ada..bila tgk dlm ni,guna w.cream la plak..tp xpe,yg penting best sgt2..anak2 mmg slice demi slice hahaha...

    ReplyDelete
  16. owh ye ke..tapi xpe la menjadi jugak kan?next time sy nak cuba buat guna yogurt pulak

    ReplyDelete
  17. hye sis...nk tny mne nk dptkn biskut tiramisu tu ye...??dan klo cream tu kte pukul ngn tgn je pon boley kn??

    ReplyDelete
  18. SALAM UMI.BISKUT SAYA BELI DEKAT KEDAI BAKERI.CREAM TUE PUKUL SEHINGGA CHEESE DAN CREAM SEBATI

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange