advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Wednesday, November 23

~daging goreng kaprau~


ASSALAMUALAIKUM...

dah makan malam semua?ke baru jer sampai rumah dari tempat kerja..

nonie nak share resepi daging yg nonie ambik dari blog kak nor.daging kaprau.
resepi asal dr blog kak jee.
kebetulan ada lagi daging masa korban hari tue.
sedap sangat resepi nie.nonie pon guna daun limau purut macam kak noe sebab tak jumpa daun selasih.
next time cuba guna daun selasih pulak.

DAGING KAPRAU
RESEPI:K.NOR,K.JEE
SUMBER:nonierahman.blogspot.com

BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8.
Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.
Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng.
Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar.
Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang
Pin It Now!

10 comments:

  1. Assalam nonie..waah daging kaprau memang sedap..akak pun buat time bulan puasa kemarin..hubby yg makan banyak..suka pulak tengok dia makan..kalau nonie dapat daun selasih laagiiii sedap tau..

    ReplyDelete
  2. sedap nmpk wlpn simple jer resepinya..

    ReplyDelete
  3. Salam Nonie..bestnya daging kaprau..k.yana jer yg belum smpt lg mencuba resepi ni..nnt lah nak cuba jgk..dh rmai yg memuji kesedapnnya kan:=)

    ReplyDelete
  4. salam kak ayu-wah dh lama la tue..nonie cari daun selasih x jumpa.next time kena cuba dgn daun selasih pulak

    ReplyDelete
  5. fieda-mmg sedap,nk buat pon mudah jer.cuba lah

    ReplyDelete
  6. kak yana-wsalam,mmg sedap kak,nnt ada masa cubalah.br tau kesedapannya :)

    ReplyDelete
  7. salam...sedapnye nampak daging goreng kaprau ni ... sy mmg peminat makanan thai yg pedas2 n masam2 cmni :) agaknye klo gnti ngan ayam ke udang ke pun sedap ni kan :)

    ReplyDelete
  8. whoooahhh! resepi yang mudah dan nampak sedap!

    ReplyDelete
  9. kak sha-memang sedap2.kalau letak daun selasih mungkin lagi sedap.kak sha cubalah pulak dengan udang/ayam :)

    ReplyDelete
  10. kak nani-senang jer nie.cubalah nanti

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange