ASSALAMUALAIKUM...
dah makan malam semua?ke baru jer sampai rumah dari tempat kerja..
nonie nak share resepi daging yg nonie ambik dari blog kak nor.daging kaprau.
resepi asal dr blog kak jee.
kebetulan ada lagi daging masa korban hari tue.
sedap sangat resepi nie.nonie pon guna daun limau purut macam kak noe sebab tak jumpa daun selasih.
next time cuba guna daun selasih pulak.
DAGING KAPRAU
SUMBER:nonierahman.blogspot.com
BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)
CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.
Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8.
Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.
Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng.
Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar.
Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang
Pin It Now!
Assalam nonie..waah daging kaprau memang sedap..akak pun buat time bulan puasa kemarin..hubby yg makan banyak..suka pulak tengok dia makan..kalau nonie dapat daun selasih laagiiii sedap tau..
ReplyDeletesedap nmpk wlpn simple jer resepinya..
ReplyDeleteSalam Nonie..bestnya daging kaprau..k.yana jer yg belum smpt lg mencuba resepi ni..nnt lah nak cuba jgk..dh rmai yg memuji kesedapnnya kan:=)
ReplyDeletesalam kak ayu-wah dh lama la tue..nonie cari daun selasih x jumpa.next time kena cuba dgn daun selasih pulak
ReplyDeletefieda-mmg sedap,nk buat pon mudah jer.cuba lah
ReplyDeletekak yana-wsalam,mmg sedap kak,nnt ada masa cubalah.br tau kesedapannya :)
ReplyDeletesalam...sedapnye nampak daging goreng kaprau ni ... sy mmg peminat makanan thai yg pedas2 n masam2 cmni :) agaknye klo gnti ngan ayam ke udang ke pun sedap ni kan :)
ReplyDeletewhoooahhh! resepi yang mudah dan nampak sedap!
ReplyDeletekak sha-memang sedap2.kalau letak daun selasih mungkin lagi sedap.kak sha cubalah pulak dengan udang/ayam :)
ReplyDeletekak nani-senang jer nie.cubalah nanti
ReplyDelete