advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Monday, June 20

~makaroni goreng~



assalamualikum..
selamat pagi...breakfast apa tue?
semalam tgk makaroni goreng kat umah kak nor betul-betul menggugat iman :P
so nonie pon decide nak buat makaroni goreng ikut apa bahan yg ada
kebetulan ada lebih makaroni masa buat makaroni bakar hari tue
dalam peti xda la pulak sayur nak letak dalam makaroni goreng nie,so nonie decide letak jer apa yg ada,nonie letak tauhu goreng dengan fish cake.dah macam makaroni goreng ala-ala mamak gitu :)
resepi nonie ikut resepi mee goreng yg sebelum nie

resepi-makaroni goreng

bahan-bahan:
  • bawang besar
  • bawang putih
  • cili giling@cabai boh
  • ayam/sotong/daging
  • kicap manis
  • fish ball
  • sos cili
  • sos tiram
  • kicap pekat
  • sawi/taugeh
  • daun sup/daun bawang
  • telur
  • mee

cara-cara
  1. panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih yang telah digiling dan cili giling
  2. kemudian masukkan sos cili,sos tiram,kicap pekat,kicap manis
  3. kemudian masukkan ayam/daging/sotong masukkan sedikit air kemudian biarkan bahan2 tadi sehingga masak
  4. kemudian masukkan secubit gula dan masukkan mee
  5. masukkan sayur dan tutup api
  6. hias dengan bawang goreng
Pin It Now!

4 comments:

  1. my favourite! tapikan, i dah lama tak buat macaroni goreng. the last was few years ago sebab my kids tak suka. they version of pasta is always pasta with creamy sauce.

    ReplyDelete
  2. wahhhh!! rajin tol kak nonie mngrong makaroni yer..

    ReplyDelete
  3. sizuka-boleh cuba lagi.mn tau sekarang diaorg dh suka :)

    ReplyDelete
  4. lydia--dah lapo kena la mengoreng :)

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange