advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Wednesday, September 14

~sheperd pie~













ASSALAMULAIKUM.

hye semua nonie nak share resipi sheperd pi yg nonie buat masa mini gathering hari tu

BAHAN-BAHAN
  • 450g daging cincang
  • 1 labu bawang besar (dicincang)
  • 1 botol sos prego
  • tomato di potong dadu
  • mix vege
untuk lapisan atas

  • 1 kilo ubi kentang
  • 40g butter
  • 1/2 cawan susu cair
  • cheddar cheese untuk tabur
cara-cara



tumis bawang besar sehingga naik bau



masukkan tomato


masukkan daging cincang,gaul sehingga masak


masukkan sos prego



masukkan mix vege


masak sehingga kuah sedikit kering,mati kan api

untuk lapisan kentang

  • rebus kentang sehingga masuk,toskan air.
  • lecek kentang sehingga halus masukkan butter dan susu.

masukkan daging tadi ke dlm bekas yg sesuai,kemudian paipkan kentang yg di lecek tadi.
taburkan parutan cheese di atas kentang



bakar pie pada suhu 180 selama 15min.

#enak di makan panas-panas

Pin It Now!

13 comments:

  1. macam best je. Kalau tak nak mix vege boleh letak carrot je kut

    ReplyDelete
  2. salam..

    cantik dan nampak sedap. terasa nk buat je tp masih kena pantang makanan lg. huhuhu..

    ReplyDelete
  3. saya nak copy dulu lah resepi akak ni...macam senang aje nak buat...lama dah teringin

    ReplyDelete
  4. kak sam-boleh jer,kalau x nak letak sayur pon ok :)

    ReplyDelete
  5. Zack Zachoes_wsalam kak,tq2,mmg sedap.kena pantang makan??kenapa yer?

    ReplyDelete
  6. Cheq Sue-bole2,nnt dah buat share la dengan kita :)

    ReplyDelete
  7. baru lepas pantang bersalin c-zer, tp kena teruskn pantang makan sampai 100 hari. uwaaaa..bnyk benda takleh dimkn :'(

    ReplyDelete
  8. owh ya ka..tahniah atas kelahiran,xpe2,nnt dh cukup 100 hari boleh buat yer :)

    ReplyDelete
  9. morning kak... nak tanye (soalan bodoh gak ni)
    selain bekas yg akak guna-bekas cm ne lg ye yg sesuai? kalo guna cup cake yg besar boleh x

    ReplyDelete
  10. kalau ada remekin pon boleh guna.bekas cupcake yg besar yg mcm mana yer?

    ReplyDelete
  11. err..mcm saiz medium ke? act xde bekas nak letak ehehe yg de casserole je d rumah

    ReplyDelete
  12. tq kak-tgh on d way,ape yg de je ni...:)

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange