ASSALAMUALAIKUM...
planning asal nak masak spagetti,turun kedai bawah rumah nie nak beli tomato sekali ada jual ketam la...
bestnya kalau dapat buat masaklemak.
nonie suka makan ketam,tapi x pandai nak siang.huhu..selalu mak yang buat.
nie bila dah duduk sendiri semua benda kena buat sendiri.
nonie beli ketam 3 ekor.call mak tanya macam mana nak siang huhu.
alhamdulillah jadi.tapi tak boleh lawan yang air tangan mak masak.huhu
KETAM MASAK LEMAK CILI API
SUMBER:nonierahman
bahan-bahan
- 3 ekor ketam
- 1 cawan santan
- 3 cawan air
- 2 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 10 biji cili padi
- kunyit hidup sebesar ibu jari.
- asam keping
- gula&garam
cara-cara
- kisar bawang,serai,cili dan kunyit.
- panaskan air dan masukkan bahan kisar.
- masak sehingga mendidih.
- masukkn ketam,santan dan asam keping.
- biarkan mendidih seketika.
- perasakan dengan gula dan garam.
- sedia untuk di hidang
salam kenal nonie....bestnya makan ketam masak lemak....lama dah tak makan ketam...best tu...cuma waktu makan kena hati-hati....takut tersepit dek kulit ketam..he he he.....
ReplyDeletesayangsal-salam kenal juga..tue la..gigi pon kena kuat nak gigit kulit ketam.yg susah nak makan tue la yg sedap hehehe
ReplyDelete