advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Friday, July 1

~yogurt pancake~




assalamulaikum...
selamat pagi...sebenarnya resepi nie dah lama dalam simpanan,nie baru la nak try buat.
bahan asas pancake yg sama cuma nonie letak yogurt dengan hirisan buah epal.
sedap makan gitu jer atau pon dengan madu.cubalah...

bahan-bahan:
1 cawan susu
1/2 cawan plain yogurt
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 biji telur
1/2 tsp garam
1/2 tsp serbuk kulit kayu manis
1 biji epal di hiris membulat

cara-cara
  1. masukkan semua bahan kecuali yogurt dan epal,gaul sampai sebati.nonie blendkan semua.
  2. tuang adunan ke dalam mangkuk kemudian masukkan yogurt.cukup sekadar menggaul.
  3. panaskan kuali,letak sedikit minya,letak kan hirisan epal,tuang adunan bancuhan tadi ke atas epal.
  4. biarkan sehingga masak.balikkan sehingga kedua-dua bahagian masak
  5. sedia untuk di hidang
selamat mencuba...
Pin It Now!

5 comments:

  1. sedapnyer pancake tu...pernah sekali buat pnkek tp x menjadi...x pernah dah buat...frust...ha ha ha

    ReplyDelete
  2. akak pun dah lama tak buat pancake..
    resepi ni pun simple dan mudah je kan... nanti boleh lah akak cuba!

    ReplyDelete
  3. hafizah-lah ye ker,jn give up ok,cuba lagi :)

    azlita aziz-kak ita,kalau akak yg buat lg deboom la...

    ReplyDelete
  4. assalam..idea yg menarik, letak epal dlm pancake.Bleh cuba gak nnt

    ReplyDelete
  5. lina- wsalam..cuba lah nnti yer

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange