advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Monday, July 18

~nestea jelly~




ASSALAMULAIKUM...
hari tue tgk kat umah k.nor dia buat nestea jelly nie mcm menarik.
kebetulan dekat rumah memang ada pek 3 in 1 nestea nie.
boleh la cuba kan.
sangat senang nak buat dan rasa dia pon sedap.macam makan ice lemon tea.
rasa manis masam dan kelat tea tue memang best lah..

jom tengok resepi.nonie copy dari blog k.nor.tak pandai nak adjust2 hihi.follow sebiji2






NESTEA JELLY
RESEPI:kak nor and kak yani
SUMBER:nonierahman.blogspot.com


Bahan-bahan:
1 pek nestea- Ice Tea Lemon Flavour (pek keluarga)
8g serbuk agar-agar
4 sudu besar gula
700ml air paip
500ml air masak
secubit garam
lemon dan daun pudina untuk hiasan

Cara-cara:
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air paip ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Dalam bekas lain campurkan nestea dengan air masak-kacau sebati.
Masukkan no.2 ke dalam no.1 - kacau sebati.
Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
Boleh dihias dengan hirisan lemon dan juga daun pudina.




puding nie sangat la lembut.so x recomend la kalau nak buat dalam loyang besar.pastue nak potong.better buat single cup.senang nak makan.cedok ja...yg mould tue 1 jer dapat,yg lain hancur.sedey... :(



Pin It Now!

5 comments:

  1. wah dah sampai cnie dah nestea jelly nie... mmg cantik kejadiannya... nak yg dlm gelas tu... heheh

    ReplyDelete
  2. kak diana-lepas nie akak try la buat,kalau akak yg buat lain macam kejadiaan nya.. :)

    ReplyDelete
  3. nanti sy cuba resepi ni.....

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange