advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Wednesday, July 20

~chicken lasagna~



SALAM SEMUA...
tetiba nonie teringin nak cuba buat lasagna.first time nie buat..
okeyla kejadian dia.cuma nak kena praktis lagi next time.
resepi nonie ambik kat belakang kotak lasagna sheet brand san remo tue.
kulit lasagna tak perlu rebus dulu.letak jer mentah2.nanti dia akan serap air dari kuah tomato tue.
jadi nonie share resepi tue kat sini pulak k.


CHICKEN LASAGNA
SUMBER:nonierahman.blogspot.com

bahan-bahan
  • 250g san remo instant lasagna
  • parmesan cheese
  • 2 tbs butter
  • 1 biji bawang besar-dicincang
  • 400g daging ayam cincang-nonie pakai brand ayamas
  • 150g cendawan butang-dihiris
  • 1 tsp mix herbs
  • 1 tin sos spegati prego(tin kecil
  • 3 cawan air-boleh tambah kalau rasa2 x cukup
  • 1 kuib ayam
untuk white sos
  • 3 tbsp butter
  • 3 tbsp tepung gandum
  • 2 cawan susu segar
  • mozarella/cheddar cheese
cara-cara
  1. cairkan butter,tumis bawang sehingga layu.
  2. masukkan ayam.tumis seketika
  3. masukkan air dan kuib ayam dan biarkan ayam separuh masak.
  4. masukkan prego.perasakan gula dan garam.
  5. masukkan cendawan dan biarkan mendidih seketika.
  6. tutup api.
untuk white sauce

  1. cairkan butter dan masukkan tepung kacau sebati.
  2. masukkan susu,kacau sehingga tepung tidak berketul.
  3. masukkan cheese kacau setiap masa.tutup api.
sediakan loyang.sapu sedikit minyak,kemudian susun kulit lasagna sehingga menutupi bawah loyang
tuang sedikit kuah daging (lebihkan air untuk kulit lasagna tadi)dan white sauce
selang selikan kulit-daging-white sauce.pastikan air menenggelam seluruh lasagna.
bakar di dalam oven 180c selama 40min atau sehingga masak.apabila di cucuk kulit lasagna sudah lembut.



contoh lasagna sheets-ehsan google

Pin It Now!

9 comments:

  1. sedaaapnya... dah lama x buat.. teringin plak nak buat... sedap2!!

    ReplyDelete
  2. kak diana-nonie 1st time nie buat.xberapa nak jadi sgt.kena cuba lagi

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah, lama juga tak makan lasagna. Duduk Perlis ye, wah nanti akak balik Perlis boleh singgah rumah minum kopi...

    ReplyDelete
  4. hazila-salam kenal.sy asal perlis tp duduk petaling jaya :)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum....sedapnyer..tergoda dibuatnyer.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...
    Tak pernah pun makan lasagna air tangan sendiri. Mesti sedapkan sebab boleh letak suka hati kita

    ReplyDelete
  7. rabiatun adawyah-salam kak.bolehla buat lepas nie

    kak sam-waalaikumussalam..lepas nie boleh buat sendiri.puas hati

    ReplyDelete
  8. sis...lasagna ni memg bgkusan dye memg tulis lasagna kn??npe xjmpe yer...ade jual d mana yer...

    ReplyDelete
  9. umi-saya dah letah contoh lasagna sheets,ada dijual di bahagian jual spagetti,makaroni.harap dapat membantu

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange