advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (2) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (19) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (26) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (6) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (9) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (3) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (8) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Tuesday, August 9

~kuih qhasidah/kuih kasidah~



ASSALAMULAIKUM...
wah masing2 dah sibuk menghidang yer..
ada jugak kawan2 kita yg dah berbuka..makan apa tue?
juadah nie nonie buat berbuka semalam. tetiba teringin.
biasalah orang diet nie semua benda teringin :P
rupanya mudah jer kan nak buat kuih kasidah/qhasidah nie.
bahan asas cuma tepung gandum.ada sesetengah resepi tue letak santan..mungkin rasa dia lagi berlemak la kot

jom tengok bahan-bahan untuk kuih nie.

KUIH KASIDAH/KUIH QHASIDAH
RESEPI:nonierahman.blogspot.com

bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 4cawan air
  • 1cawan gula
  • secubit garam.

cara-cara
  1. gaulkan tepung,gula dan garam sehingga rata
  2. masukkan air sambil dikacau tepung tadi.
  3. panaskan dapur,masakkan bancuhan tepung tadi dengan api yg perlahan.
  4. kacau sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat
  5. tuang ke dalam acuan yg telah di sapu sedikit minyak.
  6. biarkan sejuk dan bolehla dipotong dan dihidangkan bersama sedikit bawang goreng.
tips:untuk dapatkan bawang goreng yg rangup,gaulkan bawang yg telah dihiris bersama sedikit gula.biarkan seketika barulah di goreng.

selamat mencuba....


p/s:tetiba teringat dialog p.ramlee
Sadiq Segaraga dengan anak-
anaknya...Hamidah...Rafidah...Ghasidah...jalan daaah........


Pin It Now!

10 comments:

  1. dah lama Kjee cari resipi ni. kesukaan anak dara Kjee. terima kasih banyak2.

    ReplyDelete
  2. ye ke kak jee..lepas nie boleh la cuba...rupa2nya senang jer nak buat :)

    ReplyDelete
  3. info baru utk akk ni..insyaallah bolh cuba.

    ReplyDelete
  4. mcm tak pernah makan lagi kuih ni...bagus tu bg tips nk dapatkan bwg rangup. selalu goreng sampai hitam. sekali hangit la pulak...

    ReplyDelete
  5. mil suka wat kuih nih...my husben favourite..kalau wat ni dia duk ngdap ni jek..suka yg lembik2 sikit .sdp...penah dua tiga kali try wat sndiri..ehehe.sblm ni blk kpg je br dpt rasa..

    ReplyDelete
  6. nuwairani ismail- owh ya ke?kalau kat belah utara popular nie

    ReplyDelete
  7. shima-lepas nie dah boleh buat selalu x payah tunggu balik kg :)

    ReplyDelete
  8. Kalau letak santan lg sedap nie...lemak manis gtue..

    ReplyDelete
  9. dah lama teringin makan kuih ni sejak tahun 1979...

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

xchange