advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (2) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (19) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (26) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (6) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (9) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (3) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (8) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Thursday, August 11

~jom menjala~




ASSALAMUALAIKUM...

menu roti jala nie,menu berbuka selasa lepas.hari tue singgah umah kak anna nampak menarik roti jala dia.colorful betul.
kak anna buat roti jala dengan kari ayam,nonie buat roti jala dengan kari sardin.
thanks to kakmadiha,kak juwita and kak anna untuk resepi roti jala yg best nie.
nonie start menjala kui 1,time berbuka tue masih lembut lagi.best2

jom tengok resepi roti jala yg best nie.

ROTI JALA





Bahan2
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 ½ cawan air
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
  • 1 sudu kecil rata garam
  • sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)

Cara2nya
1. Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan.
2. Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
3. Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
4. Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut kesukaan anda.


KARI SARDIN
RESEPI:nonierahman.blogspot.com

bahan-bahan
  • 1 tin sardin
  • bawang merah-dihiris
  • bawang putih-dihiris
  • halia-dihiris
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan
  • 3 sudu besar serbuk kari-dibancuh dengan sedikit air
  • ubi kentang-dipotong dadu
  • gula &garam
cara-cara
  1. panaskan minyak,tumis bawang hingga garing.
  2. masukkan rempah,kacau rata.tunggu sehingga rempah masak.
  3. masukkan air dan ubi kentang.
  4. apabila ubi kentang sudah masak,masukkan sardin tin tadi bersama sosnya..
  5. kemudian masukkan santan,biarkan sehingga mendidih.
  6. tutup api dan sedia untuk di hidang
Pin It Now!

2 comments:

  1. comel jala2 itu..dan pasti sedap...suka mkn, nka buat cam malas la nonie

    ReplyDelete
  2. ida,japan-hihi tetiba terajin nak menjala...

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

xchange