advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Saturday, April 28

~RED VELEVT CUPCAKES,MACARONS &SELAMAT PENGANTIN BARU~


Firman Allah S.W.T. yang bermaksud :
“ Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami-isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir "
- Ar-Rum : Ayat 21



assalamualaikum...

lama betul tak update blog yang satu nie.blog pon dah berwajah baru yer.terkial-kial jugak lah nak guna,mencari sana sini.dengan picnic.com pon dah tutup.macam-macam.kena ambil masa juga nak guna photoscape ni.

bulan april memang bulan yang sibuk buat nonie.
nonie sibuk menyiapkan tempahan mini pavlova.alhamdulillah rezeki tak berhenti-henti untuk mini pavlova nie.

untuk entry nie nonie share gambar tempahan red velvet cupcakes dan macarons untuk hantaran pernikahan teman baik nonie,Hidayah.


woowweeee...macarons ku di dalam bakul hantaran






untuk resepi red velvet boleh tengok di sini






Semoga rumahtangga kalian diberkati ALLAH,
Menjadi keluarga yang 
sakinah,mawardah,
warrahmah


Pin It Now!

Wednesday, April 11

~one-bowl chocolate cupcakes~

ASSALAMUALAIKUM..
terima kasih pada yang sudi singgah blog nonie nie.

punya lah lama nak up entry nie.sekarang nie sibuk dengan oder mini pavlova (promote) hehehe.
entry nie dua minggu lepas punya cerita.
nonie terima tempahan cupcake chocolate dengan vanilla.

untuk cupcake chocolate nonie guna resepi dari blog kak rima.
nonie buat separuh adunan.
cupcakes nie memang best sangat.lembap jer walaupun dah berhari dalam peti sejuk.
nonie share resepi tue kat sini pulak.tq kak rima



One-Bowl Chocolate Cupcakes
sumber: kak Rima

  • 2 1/2 cawan tepung gandum1 1/4 cawan serbuk koko
  • 2 1/2 cawan gula kastor
  • 2 1/2 tsp baking soda
  • 1 1/4 tsp serbuk penaik
  • 1 1/4 tsp garam- nonie x letak
  • 2 biji telur (L)+ 1 biji kuning telur
  • 1 1/4 milk - nonie guna buttermilk jugak
  • 1/2 cawan + 2tbsp minyak
  • 1 1/4 cawan air suam
  • 1 tsp esen vanila

Cara-cara
  1. pukul telur dan gula.masukkan buttermilk,air suam dan esen vanilla.
  2. kemudian masukkan tepung,serbuk koko,baking powder dan baking soda.
  3. putar sehingga adunan sebati lebih kurang 3 minit.
  4. masukkan adunan ke dalam paper cup.
  5. bakar pada suhu 180c selama 20-25minit atau sehingga masak.


Pin It Now!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange