advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Thursday, March 1

~chocolate banana cake~




ASSALAMUALAIKUM...

selamat pagi...sarapan apa tue?nak sikit boleh? :)

pagi nie nonie sarapan kek coklat pisang.sobsob..sedih....
kek nonie tak menjadi.

buat dua hari lepas.hari nie masih ada lagi.
nak ke?datang sini,tolong nonie habiskan :P

resepi kek nie nonie ambik dari buku masakan.
tak taulah mana silapnya,mungkin teknik ke apa ke.
mungkin nonie ada silap kat mana2.hmmm.
next time cuba lagi.

apa yang menarik tentang resepi nie ialah kek nie tidak meggunakan telur dan penggunaan susu kacang soya di dalam resepi.

jom semak resepi kalau ada yang nak mencuba.mungkin menjadi :D


CHOCOLATE BANANA CAKE
sumber:taste.chocolate

bahan-bahan
  • 250g tepung kek
  • 100g gula kastor
  • 3tsp serbuk penaik
  • 4tbsp serbuk koko
  • 250ml susu kacang soya
  • 80ml minyak masak
  • 4tbsp air
  • 2 biji pisang-di hiris
cara-cara
  1. panaskan oven pada suhu 160c
  2. griskan loyang dengan minyak
  3. ayak tepung dan campurkan bersama serbuk penaik dan serbuk koko.
  4. campurkan minyak,susu kacang soya,air dan gula.
  5. masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak tadi sedikit demi sedikit.
  6. masukkan pisang
  7. masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama30-40minit atau sehingga masak.


pada pendapat nonie,next time kalau nak buat lagi nonie kena kurangkan tepung dan tambah lagi gula :D
Pin It Now!

8 comments:

  1. msti sedap ade rase2 soya ngan pisang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap!cuma kurang manis.eloklah pada yang jaga kesihatan hihi

      Delete
  2. assalam nonie..
    kek banana nampak moist & lembut gitu..akak pun suka kek banana..
    oh kek ni kurang manis ya nonie..nampak nonie tulis kena tamabh gula lagi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak ayu,
      tuela kak kek nie kurang manis dan sedikit kering.mungkin sebab x guna telur kot

      Delete
  3. apa yang tak jadi tu nonie? nampak ok, napa rasa bantat ke?kalau cube resepi buku ni kan, ada satu masalah nyer. iaitu takut tersalah cetak.. kadang diorg lupa or tertinggal bahan. mcm ritu pernah jugak saya cube satu resepi. tang cara ada tulis, tapi tang baan tak tulis. kompius sungguh. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuela kak izah,xtaulah.kering..pastue manis2 buah jer hihi..resepi nie x pakai telur.mungkin memang begitu jot kejadiannya.tengok gambar dalam buku elok ja :D

      Delete
  4. Ni nonie! Slalu jenguk blog u tp x pernah tggal komen..mybe gula kena tmbah ckit..tp pisang pun da wat kek jd moist n manis..lupa baking soda kot..sy kalu wat kek msti de kmbinasi b.powder and soda..pe2 pun nmpak sedap! Nk try la gak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amarnie-tq tau sebab sudi menjengah blog nonie yang tak seberapa sangat nie.tuela next time kena letak gula lebih sikit hehehe

      Delete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange