advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Friday, January 13

~nigella crustless pizza~




ASSALAMUALAIKUM....

nonie nak share satu resepi yang best sangat dan mudah jer nak buat.boleh buat minum petang tak pon makan malam.

resepi asal dari Nigella kitchen,yg nonie ambik dari blog Technicolor Kitchen.


Nigella Crustless Pizza
recipe:Nigella Kitchen

bahan-bahan
  • 1biji telur
  • 2/3 cawan tepung gandum
  • 1cawan susu segar
  • garam
  • serbuk lada hitam
  • 1 cawan keju cheddar yg diparut
  • hirisan sosej untuk topping.boleh juga kalau nak tambah capsicum atau hirisan daging ayam.
  • mix herbs


cara-cara
  1. masukkan telur,tepung,garam,lada hitam dan susu segar.
  2. gaul rata sehingga menjadi 1 adunan
  3. masukkan separuh dari keju ke dalam adunan.tinggalkan lagi separuh untuk ditabur atas piza nanti
  4. tuang ke dalam bekas yang bersesuaian dan bakar selama 30min pada suhu 200c atau sehinnga bahagian tepi keperangan,
  5. taburkan sosj dan cheese serta mix herbs di atas pizza dan bakar semula lebih kurang 5 minit.
  6. siap untuk dihidang!

Pin It Now!

19 comments:

  1. salam ziarah...mudahnya resepi ni... agaknya kalau buat dalam loyang besar ok jugak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.terima kasih singgah :)kalau buat dalam loyang besar dia nipis sikit lah.boleh jugak tue

      Delete
  2. alahai!! sedapnya tgk pizza tu... terliur tgk.. nie kalu bagi kat Irfan sah 1 tu x bole org lain kacau... tuk dia sorg jer makan.. hehehhee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye kak diana.hehehe jemput2 tp dah habis.buatla nanti utk irfan.tp kena uat banyak nnt org lain xdpt makan pulak :)

      Delete
  3. As'salam Nonie

    Selamat Pengantin Baru Nonie :)

    maaf lama tak singgah kesini ya Nonie. dah banyak terlepas entri dari Nonie ni. Menu kali ni amat mudah, kalau anak2 suka nanti k.ct nak cuba buat. Resipi pun mudah jer dan semua dah ada kat dapur tu..tq Nonie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak ct.terima kasih..buat lah nanti.nonie pon kebetulan semua bahan ada tue yg buat tue

      Delete
  4. Assalam Nonie, sedapnya tgk pizza ni...akak suka.nanti nk try buat jugalah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak nieza.ok nnt ada masa cuba k

      Delete
  5. mcm best aje lebih kurang upside down piza gak bezanya ini bakar asing2 itu bakar sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lah kot.nonie belum pernah buat upside down piza tue.nnt boleh cuba

      Delete
  6. salam nonie..aduhai berjoget2 lemak ni tengok pizza niii..hahhaa..lapar pulak :), lame x mkn pizza..gambo ni buat teringin je :)

    ReplyDelete
  7. wsalam kak sha.ada ke lemak tue :P mmg betul2 diet eh piza pon dah lama x makan tue.nnt buat k.kesian kat lemak2 tue.ada ke?:P

    ReplyDelete
  8. Aslmkum Nonie.mudah resepi Crustless Pizza ni.nak cuba juga nanti...anak2 suka mkn ada cheese gini. tq kongsi resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mama,memang mudah dan bahan2 pon senang,boleh la mama cuba pulak nanti :)

      Delete
  9. alorrr sedappp nyeee huhuh
    x pandai buattt

    ReplyDelete
  10. nampak sedap la pizza gitu. wahh makan panas2npulak kan..

    ReplyDelete
  11. as-salam sis..wahhh nih nmpk menyelerakan nih sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sis.memang best dan mudah cara membuatnya,cubalah

      Delete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange