advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Friday, December 2

~stuffed meatballs with cheese~









ASSALAMUALAIKUM...

semalam nonie buat meatballs sendiri,kagum sekejap heee...
senang rupanya nak buat.bahan-bahan pon mudah nak dapat.

perancangan asal nak masak spagetti.
lepas tue teringin pulak nak makan spagetti meatballs ala-ala william.
pada yang tak tau william tue nama restoren western dekat kelana jaya.
kalau nak tau lebih pasal william boleh tanya en.google yer :D

meatballs dekat william nie ada inti cheese kat tengah tue.tue yg buat lagi tertarik dan memang deboom!
boleh tengok gambar kat bawah nie.

amacam?terliur tak?nie spagetti arabiata.

jadi nonie pon google la untuk resepi meatball nie.
nonie ambik resepi dari sini. cuma nonie tambah cheese di tengah ^__^

stuffed meatballs with cheese
recipe:nonierahman

bahan-bahan
  • 1 bungkus daging cincang (400g)
  • 1/2 cawan serbuk roti/bread crumbs
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh lada sulah
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji telur
cara-cara
  1. panaskan oven pada suhu 200C
  2. masukkan kesemua bahan dan gaul rata.


  1. bentukkan daging tadi mengikut saiz yang dikehendaki.
masukkan cheese di tengah :)

  1. susun di dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.

  1. bakar selama 20min
  2. hidangkan semasa panas

bagi yang susah nak dapatkan breadcrumb/serbuk roti nie boleh buat sendiri di rumah
nonie dapat resepi nie dr alia@myresepi.com

bahan-bahan
  • roti keping
cara-cara
  1. masukkan roti ke dalam oven atau toaster,panaskan sehingga garing
  2. kemudian kisar dengan pengisar kering
  3. untuk lagi kering panaskan di dalam oven selama 1-2 minit selepas di kisar


kraft cheesetik yg nonie guna
Pin It Now!

20 comments:

  1. As'salam Nonie


    pagi2 dah buat kecur ya. Emm..memang seronok kalau dapat buat sendiri meatball sendiri kan. puas makan. tambah2 lagi nak letak lebih2 pun tak kena bayar..hehehe.

    bolehlah nanti k.ct cuba resipi ni Nonie, tapi cheese tu letak sikit jer kan :)

    ReplyDelete
  2. @kak ct-salam kak ct,terima kasih sudi singgah,betul tue puas makan bila buat sendiri,cuma rajin ngan x berapa rajin jer hehehe.
    cheese tue kena letak sikit jer kot.huhu nonie 1st time buat so cheesenya sudah melimpah ruah.tak terletak cantik di tengah-tengah..hmmm kena perbaiki lagi next time.

    ReplyDelete
  3. Salam Nonie..waah sedapnya meatball bercheese..bt sendiri br puas mkn..tgk bhn pun senang jee..nnt nk cuba lah..:=)

    ReplyDelete
  4. salam kunjung balas, sedapx2 makanan kat sini yer..saya follow juga:)

    ReplyDelete
  5. salam..sedapnye meat ball.. lame tak wat meatball sendiri..siyes terliur tengok :)

    ReplyDelete
  6. Looks very tempting, love the oozing cheese inside meatballs.

    ReplyDelete
  7. Aslmkum Nonie

    belum pernah buat meatball sendiri,nengok resepi nonie ni special ada cheese kat tengah...sedappnya..

    ReplyDelete
  8. rajinya dia buat meatball sendiri.....selalu den tahu makan siap jer...he he he

    ReplyDelete
  9. alamak....banyaknya masak2 kat sini.....hehehee....

    ReplyDelete
  10. Assalam nonie,
    waduh memang terliur ler tengok menu nonie ni..akak belum pernah buat meatball sendiri inil=kan lagi letak cheese didalamnya ..pasti sedap ni.kan..

    ReplyDelete
  11. @yana shaiful-wslam akak.mmg sedap.puas hati.cubalah,senang jer

    ReplyDelete
  12. @nieza-terima kasih singgah dan follow blog saya :)

    ReplyDelete
  13. @noorsha-kak sha nonie 1st time buat.mmg teruja sket.mmg best.apa lagi kak cepat buat hehehe

    ReplyDelete
  14. @Mamasya-wslam mamasya,cubalah.mudah jer.x letak cheese pon ok.kalau letak cheese.voila!

    ReplyDelete
  15. @SayangSal- sebab rajin la jadi yg homemade nie,kalau x pakai yg frozen ja :)

    ReplyDelete
  16. @puteri-katek,pilih la mana yg suka hehehe

    ReplyDelete
  17. @ayu-salam kak ayu,apalagi boleh la cuba nanti :)

    ReplyDelete
  18. eza
    mmg sedap sgt la kak..teringin nk wt..sy lak mmg suka mkn western2 ni..nnt leh try..tq kak kongsi resepi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eza-cuba la nanti k.gerenti puas hati :)

      Delete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange