advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Tuesday, March 29

pisang bakar coklat berkeju


tiba-tiba mood rasa macam nak makan cheese2 gitu.pastue terpk kalau pisang bakar keju nih,resepi nie asal indonesia.kalau korang p sana mesti jumpa kedai yg jual menu nih (cakap macam penah p ja)

aku tau pon sebab hari tue masa p sarawak makan ayam penyet kedai tue ada jual,tapi versi pisang goreng keju..

cuba tengok gambar nie.perghh terbaek!

nah nie aku share resipi,bolehla korang try nnt

Bahan:

  • 4 buah pisang raja (nonie pakai pisang verangan hihi)
  • 2 sudu teh butter
  • Susu pekat manis
  • Keju parut secukupnya
  • Coklat rice

Cara membuat:

  1. Kupas pisang, belah menjadi 2 bahagian.
  2. sapu pisang tadi dengan butter.panaskan atas kuali macam grill tuh
  3. Susun pisang diatas piring, tuang susu pekat manis,parutan keju dan chocolat.sedap makan panas

dan hasilnya....


yang nie versi pisang goreng
Pin It Now!

Friday, March 18

~SALAM HARI JUMAAT~


selamat pagi..salam hari Jumaat.just nak share sikit kelebihan hari jumaat


“Sesungguhnya Allah S.W.T. telah memuliakan hari jumaat dan hari jumaat mempunyai fadhilat atau kelebihan yang banyak antaranya seperti berikut:
  • Hari jumaat merupakan penghulu segala hari.
  • Ia mempunyai kemuliaan yang agung disisi Allah.
  • Pada hari jumaat jugalah penduduk syurga diberi keizinan untuk menziarahi Allah.
  • Pada hari jumaat akan berlaku kiamat.
  • Pada hari jumaat Allah menciptakan Nabi Adam a.s.
  • Pada hari jumaat terdapat saat ijabah iaitu saat diperkenankan doa secara mutlak, sedangkan saat ijabah itu disamarkan pada hari-hari lain.
  • Hari istimewa bagi hari-hari yang ada didalam seminggu.
  • Sebaik-baik hari yang matahari itu terbit padanya.
  • Allah S.W.T. akan membebaskan pada hari itu seramai 600,000 (enam ratus ribu) orang dari seksaan api neraka.
  • Sesiapa yang mati pada hari jumaat atau pada malamnya, Allah catat dia dengan memperolehi pahala seperti pahala orang yang mati syahid.
  • Sesiapa yang mati pada hari jumaat dan malamnya, terselamat dia dari seksa kubur.
Pin It Now!

Roti Telur Berkeju






tadi tengok ada roti wholemeal sebuku lg xhabis,expired date 19hb.hr nie dah 17hb.so x nak membazir aku wat la roti nie,boleh bawa p opis jamu kawan2 opis.hihi bukan niat nak bg makan roti yg dh nak expired eh,
niat di hati nak share kalori with u'olls hahaha

jom jamu mata dengan roti telur nie,sempat lagi posing sebelum masuk tupperware...






nie resipinya kawan2

ROTI TELUR BERKEJU
sumber:kak hana (tapi nonie edit2 sket ikut selera)

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 4 keping roti
  • 1 biji telur
  • 2 keping slice cheese
  • butter
  • serbuk lada sulah
  • oregano

Cara-cara

  1. Pukul telur.
  2. campurkan sedikit butter dengan lada sulah ngan oregano
  3. Potong bahagian tepi roti.(nonie x potong pon.)
  4. Ambil dua keping roti dan letak kepingan cheese di tengah2.
  5. Belah dua.Buat lagi sampai abis.
  6. Celup roti ke dalam telur. dan gorengkan di atas kuali. Seelok2nya guna kuali non-stick frying pan.Takde pun tkpe...kuali biasa jek la... Pastu balik2kan sampai la kekuningan.
  7. Dah siap...mkn la panas2
kat sini nonie nak share tipsla...
  • butter tadi kita pukul sekali dengan telur so nnt masa nak goreng xyah letak minyak lagi.n dia xkan melekat
  • pastue xyah letak garam dlm telur tue sbb cheese dah masin dah,mmg nnt dh secukup rasa
nanti kalau try jgn lupa bg nonie rasa eh :) Pin It Now!

Friday, March 11

yeayy dapat 1 blog :)



بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum... akhirnya terjebak aku dlm dunia blogging2 nih..dapat juga aku 1 blog.sebabkan hobi aku memasak so aku buat la 1 blog nie.senang nak refer kalau lupa resepi hihi.mak cik dh tua..ingatan pon da kureng..
Lepas nie korang pon bolehla try kan..pastue buat blog jugak hihi.best2 Pin It Now!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange