ASSALAMUALAIKUM...
semalam nonie buat meatballs sendiri,kagum sekejap heee...
senang rupanya nak buat.bahan-bahan pon mudah nak dapat.
perancangan asal nak masak spagetti.
lepas tue teringin pulak nak makan spagetti meatballs ala-ala william.
pada yang tak tau william tue nama restoren western dekat kelana jaya.
kalau nak tau lebih pasal william boleh tanya en.google yer :D
meatballs dekat william nie ada inti cheese kat tengah tue.tue yg buat lagi tertarik dan memang deboom!
boleh tengok gambar kat bawah nie.
amacam?terliur tak?nie spagetti arabiata.
jadi nonie pon google la untuk resepi meatball nie.
nonie ambik resepi dari sini. cuma nonie tambah cheese di tengah ^__^
stuffed meatballs with cheese
source:bettycrocker
recipe:nonierahman
bahan-bahan
- 1 bungkus daging cincang (400g)
- 1/2 cawan serbuk roti/bread crumbs
- 1/4 cawan susu segar
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh lada sulah
- 1 biji bawang besar
- 1 biji telur
cara-cara
- panaskan oven pada suhu 200C
- masukkan kesemua bahan dan gaul rata.
- bentukkan daging tadi mengikut saiz yang dikehendaki.
masukkan cheese di tengah :)
- susun di dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
- bakar selama 20min
- hidangkan semasa panas
bagi yang susah nak dapatkan breadcrumb/serbuk roti nie boleh buat sendiri di rumah
nonie dapat resepi nie dr alia@myresepi.com
bahan-bahan
- roti keping
cara-cara
- masukkan roti ke dalam oven atau toaster,panaskan sehingga garing
- kemudian kisar dengan pengisar kering
- untuk lagi kering panaskan di dalam oven selama 1-2 minit selepas di kisar
kraft cheesetik yg nonie guna
Pin It Now!
As'salam Nonie
ReplyDeletepagi2 dah buat kecur ya. Emm..memang seronok kalau dapat buat sendiri meatball sendiri kan. puas makan. tambah2 lagi nak letak lebih2 pun tak kena bayar..hehehe.
bolehlah nanti k.ct cuba resipi ni Nonie, tapi cheese tu letak sikit jer kan :)
@kak ct-salam kak ct,terima kasih sudi singgah,betul tue puas makan bila buat sendiri,cuma rajin ngan x berapa rajin jer hehehe.
ReplyDeletecheese tue kena letak sikit jer kot.huhu nonie 1st time buat so cheesenya sudah melimpah ruah.tak terletak cantik di tengah-tengah..hmmm kena perbaiki lagi next time.
Salam Nonie..waah sedapnya meatball bercheese..bt sendiri br puas mkn..tgk bhn pun senang jee..nnt nk cuba lah..:=)
ReplyDeletesalam kunjung balas, sedapx2 makanan kat sini yer..saya follow juga:)
ReplyDeletesalam..sedapnye meat ball.. lame tak wat meatball sendiri..siyes terliur tengok :)
ReplyDeleteLooks very tempting, love the oozing cheese inside meatballs.
ReplyDeleteAslmkum Nonie
ReplyDeletebelum pernah buat meatball sendiri,nengok resepi nonie ni special ada cheese kat tengah...sedappnya..
rajinya dia buat meatball sendiri.....selalu den tahu makan siap jer...he he he
ReplyDeletealamak....banyaknya masak2 kat sini.....hehehee....
ReplyDeleteAssalam nonie,
ReplyDeletewaduh memang terliur ler tengok menu nonie ni..akak belum pernah buat meatball sendiri inil=kan lagi letak cheese didalamnya ..pasti sedap ni.kan..
@yana shaiful-wslam akak.mmg sedap.puas hati.cubalah,senang jer
ReplyDelete@nieza-terima kasih singgah dan follow blog saya :)
ReplyDelete@noorsha-kak sha nonie 1st time buat.mmg teruja sket.mmg best.apa lagi kak cepat buat hehehe
ReplyDelete@Umm Mymoonah-tq.bolehla cuba yer
ReplyDelete@Mamasya-wslam mamasya,cubalah.mudah jer.x letak cheese pon ok.kalau letak cheese.voila!
ReplyDelete@SayangSal- sebab rajin la jadi yg homemade nie,kalau x pakai yg frozen ja :)
ReplyDelete@puteri-katek,pilih la mana yg suka hehehe
ReplyDelete@ayu-salam kak ayu,apalagi boleh la cuba nanti :)
ReplyDeleteeza
ReplyDeletemmg sedap sgt la kak..teringin nk wt..sy lak mmg suka mkn western2 ni..nnt leh try..tq kak kongsi resepi ni..
eza-cuba la nanti k.gerenti puas hati :)
Deleteboleh x kalau meetball 2 x nk bakar tp nk goreng..
Deletecheese ape yang digunekan ye... sy pun slalu cube2 resepi...baru2 ni mmg ade buat meatball tapi x ikut resepi nonie..just bygkan je bahan2 pastu buat jadi dan x sangka resepinye lebih kurang sama...daging, bawang, telur sbg pengikat, garam n blackpepper... cheese ape yg sesuai ye agar jadi melt bile dimakan...biasanya saya gune cheese yg keping2 sbb tu mmg sentiasa ada dlm fridge..
ReplyDelete