advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (2) apam (2) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) Birthday (1) biskut (2) brownies (5) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) Cream puff (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (19) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (26) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (6) panggang (2) party (1) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) polkadots (1) potato (1) puding (9) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (3) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (8) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (19) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Wednesday, September 21

~ketam masak lemak cili api~




ASSALAMUALAIKUM...

planning asal nak masak spagetti,turun kedai bawah rumah nie nak beli tomato sekali ada jual ketam la...
bestnya kalau dapat buat masaklemak.
nonie suka makan ketam,tapi x pandai nak siang.huhu..selalu mak yang buat.
nie bila dah duduk sendiri semua benda kena buat sendiri.

nonie beli ketam 3 ekor.call mak tanya macam mana nak siang huhu.
alhamdulillah jadi.tapi tak boleh lawan yang air tangan mak masak.huhu

KETAM MASAK LEMAK CILI API

bahan-bahan
  • 3 ekor ketam
  • 1 cawan santan
  • 3 cawan air
  • 2 batang serai
  • 3 ulas bawang merah
  • 10 biji cili padi
  • kunyit hidup sebesar ibu jari.
  • asam keping
  • gula&garam
cara-cara
  1. kisar bawang,serai,cili dan kunyit.
  2. panaskan air dan masukkan bahan kisar.
  3. masak sehingga mendidih.
  4. masukkn ketam,santan dan asam keping.
  5. biarkan mendidih seketika.
  6. perasakan dengan gula dan garam.
  7. sedia untuk di hidang
Pin It Now!

2 comments:

  1. salam kenal nonie....bestnya makan ketam masak lemak....lama dah tak makan ketam...best tu...cuma waktu makan kena hati-hati....takut tersepit dek kulit ketam..he he he.....

    ReplyDelete
  2. sayangsal-salam kenal juga..tue la..gigi pon kena kuat nak gigit kulit ketam.yg susah nak makan tue la yg sedap hehehe

    ReplyDelete

hai.jangan malu-malu untuk tinggalkan komen.untuk anonymous sila sertakan nama senang saya nak membalas :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

xchange