advt

heart beat

sayang u olls

apa menu hari nie?

#ww (5) alhamdulillah (1) apam (1) APPLE (3) ayam (4) balik kg (3) baru (1) berehat sebentar (1) biskut (2) brownies (4) bubur (2) cake (1) cendawan (1) cheese (11) chocolate (2) cookies (1) cream (1) crepe (1) cupcakes (3) daging (6) dessert (18) diet (2) dinner (1) doorgift (1) durian (2) e (1) GA (1) gathering (1) giveaways (1) goreng (8) hantaran (1) homemade (1) ikan (2) info (2) jagung (3) JJCM (1) jumaat (1) kacang (1) karamel (5) kari (1) keju (2) kek (24) kenduri (1) kentang (1) kerepek (1) ko teaw (1) kudap-kudap (1) kuih (1) kung fu (1) macarons (1) makaroni (4) mangga (2) manisan (4) mee (3) menu (1) minum petang (6) minumpetang (1) nasi (3) nota kaki (1) pancake (5) panggang (2) pasta (2) pavlova (4) PIE (3) pisang (1) potato (1) puding (8) pulut (1) roti (4) salam (4) sarapan (2) se (1) seafood (3) selamat hari ibu (1) sharing (3) sos (1) sotong (1) spagetti (2) step by step (7) strawberry (1) sup (2) susu (1) suun (1) Tart (2) Tarts (1) telur (1) tembikai (1) tempahan (18) tempura (1) tom yum (1) tradisi (2) ucapan (3) video (1) wedges (2) wednesday (2) weeding gift (1) western (10) yee mee (1)

Sunday, October 21

Aktiviti hujung minggu

Assalamualaikum

Selamat malam semua....sihat?nonie harap semuanya diberikan kesihatan yg baik yer.

Nonie just nk share gambar makanan yang nonie buat hujung minggu baru-baru nie.

Nonie buat Durian Crepe ngan Hokkaido chiffon cupcakes.kalau kat fb tu sana sini orang dok tayang Durian Crepe nie.untuk resepi Durian Crepe boleh tengok dekat previous entry.nonie ada share gambar langkah demi langkah.

Untuk resepi Hokkaido chiffon cupcakes nonie ambik dari blog Sonia-Nasi Lemak Lover

Ingredients:
50g egg yolks (3 eggs)
1/8 tsp of salt
20g corn oil
20g milk
25g self-raising flour
105g egg whites (3 eggs)
1/8 tsp cream of tartar>>yg ni tak masukkan
45g castor sugar

Custard cream filling:
30g non-dairy whipped fresh cream
1tsp custard powder
*just mix these together

Method
1. Whisk egg yolk with salt. Add in oil and milk and mix well.
2. Sift flour and baking powder into the egg yolk mixture.
3. Beat egg whites with cream of tartar until foamy and then add in sugar and beat till soft peak.
4. Fold in half of the egg whites into the mixture and mix well. Then add in the other half and mix them evenly.
5. Fill the mixture into the cups
6. Bake at pre-heated oven at 160c for 20mins. Leave cool.
7. Make a small hole at the middle, pump the custard cream into the chiffon.
8. You can either chill before serving or have it straight after filling in the cream.

Sebenarnya dah banyak kali dah nonie buat HCC nie.memang sedap sangat.gebu betul.cuma tak berkesempatan untuk share di sini.

Pada yang belum cuba tu boleh la cuba ye.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Wednesday, October 10

tempahan mini pavlova

Tempahan mini pavlova dari Kak Nik

Tq kak,selamat menjamu selere :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

Saturday, October 6

Kek coklat puding karamel

Assalamualaikum...

Menu pencuci mulut hari Jumaat lepas.
Teringin nak makan yang manis-manis,tapi tak tau nak buat apa.
At last buat kek coklat puding karamel nie.

Ambil resepi dari blog kak shiela

Bahan (Gula Karame)
2 sudu besar gula pasir

Cara-Cara
taburkan pada dasar acuan silikon/loyang dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...

Bahan Puding Karamel
3 biji kuning telur
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila

Cara-Cara
Kacau sebati semua bahan
Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras
Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)

 Bahan Kek Coklat-nonie buat separuh adunan
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula
1 cawan minyak masak *
2 sudu besar mentega yang dilembutkan
3/4 cawan tepung gandum *
1 sudu teh soda bikarbonat *
1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
4 biji telur -di blend hingga halus

Cara-Cara
Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
Masukkan telur yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan sebati semuanya.
Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan
Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile. Pin It Now!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

advL

iklan

food buzz daily special

Facebook Share

xchange